Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvi­je na­gra­de za film »Bu­buš«

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Ivana Ivkovića Ivandekića s krakometražnim filmom »Klapim« na Međunarodnom festivalu amaterskog filma »Žisel«, u Omoljici kraj Pančeva, na kojem je osvojio Veliku nagradu (Grand prix), novi Ivkovićev film »Bubuš« uvršten je ove godine u program 35. Festivala »Žisel«, koji je održan 6. i 7. kolovoza. Na ovogodišnji Festival prispjelo je 39 filmova.
    Nagrade nisu izostale ni ove godine. Zvonimir Sudarević je osvojio nagradu za najbolju kameru za film »Bubuš«, a nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Tanja Dulić za ulogu u Ivkovićevom filmu. Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: Nikola Lorencin, filmski redatelj, Vladimir Perović, filmski redatelj i Stevica Živkov, animator.
PRIZNANJA STIŽU: »Kratkometražni film ‘Bubuš’ snimio sam prošle godine, a Zvonimir Sudarević je bio snimatelj, a također je uradio i montažu filma. To je moj drugi film, nakon kratkometražnog filma ‘Klapim’. Prošle je godine na Festivalu ‘Žisel’ Biserka Jaramazović dobila nagradu Zlatan prsten za najbolju žensku ulogu koju je ostvarila u filmu ‘Klapim’, a ove godine tu nagradu je osvojila Tanja Dulić za ulogu u mom filmu. Dva puta uzastopno osvojene nagrade za najbolje ženske uloge pokazuju da moji filmovi imaju smisla i kvalitetu u amaterskoj oblasti stvaralaštva, jer te nagrade dodjeljuju ljudi iz filmske struke. Dakle, priznanja stižu i to je pokazatelj kako je riječ o ozbiljnim projektima«, kaže Ivković Ivandekić, napominjući da mu je pozitivna reakcija publike nakon projekcije filma »Bubuš« na Festivalu u Omoljici, kao i nakon projekcije istoga filma na Reviji amaterskog filma u Zagrebu u ožujku ove godine, dala veliki poticaj za daljnji rad.
VIŠE OD FILMSKE ETNO-INFORMACIJE: »Već sam naziv filma ‘Bubuš’ izazvao je interesiranje kod publike koja ne zna što znači ta riječ, ali i kod one koja poznaje značenje te riječi. Bubuš je izmišljeni lik kojim su roditelji plašili djecu kada nisu bila poslušna ili kada su pravila razne nestašluke. Bubuš je za djecu značio nešto što ima značenje strašnog i zlog. ‘Bubuš’ je nastavak filma ‘Klapim’, a volio bih napraviti trilogiju, kojom ću zaokružiti ideje koje nosim već dugo godina. Zajednička tema mojih filmova je što govore o snovima, mašti, ljubavi, vremenu prošlome, životu na salašima, što se sve opet prelama kroz apstraktne elemente priče koji su također sadržani u mojim filmovima. U mojim filmovima vide se pejzaži bačke ravnice, salaši, đerme, narodne nošnje bunjevačkih Hrvata i svi ti etno-elementi povezani su s apstraktnim elementima. Prošle godine u obrazloženju žirija za dodjelu Velike nagrade za film ‘Klapim’ upravo je istaknuto da moj film nije tek filmska etno-informacija«, kaže Ivan Ivković Ivandekić nakon povratka s Festivala u Omoljici.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika