Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obnovljeni zavjeti vjer­ni­ka na Tekijama

Na blagdan Snježne Gospe, 5. kolovoza, u svetištu Gospe Snježne na Tekijama kod Petrovaradina, tradicionalno se hodočasti na Velike Tekije. Tako je bilo i ove godine. Više tisuća hodočasnika iz Srijema, Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske pohodilo je uoči i na sam blagdan ovo najznačajnije marijansko svetište u Srijemu i Vojvodini. Već u 5 sati služena je prva jutarnja misa na hrvatskom jeziku, te odmah potom u 6, iza koje je slijedila zajednička pobožnost križnog puta prisutnih hodočasnika. Potom su uslijedile mise na staroslavenskom, slovačkom te pontifikalna misa na mađarskom jeziku koju je predvodio subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš. Čitavo to vrijeme bilo je na raspolaganju više svećenika za ispovijed na hrvatskom i mađarskom jeziku. Središnje pontifikalno misno slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević, uz koncelebraciju prisutnih biskupa: đakovačkog i srijemskog mons. dr. Marina Srakića, subotičkog mons. dr. Ivana Penzeša, beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara te pomoćnog biskupa đakovačkog i srijemskog i generalnog vikara za Srijem mons. Đure Gašparovića, te 19 svećenika suslavitelja. Oko 1500 prisutnih hodočasnika zdušno je pjesmom i molitvom sudjelovalo u ovom euharistijskom slavlju.
    U pozdravnom govoru, biskup domaćin Srakić pozdravio je sve nazočne biskupe, svećenike i hodočasnike, a osobito diplomatske predstavnike Republike Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća i ‘Hrvatske riječi’. Predvoditelj, biskup Škvorčević, podsjetio je na događaj koji se na ovom mjestu odigrao 5. kolovoza 1716. kada je malobrojna kršćanska vojska, uz Gospinu pomoć, pobijedila nadmoćnu osmanlijsku vojsku. Također je naglasio važnost blažene djevice Marije kao zagovornice, pomoćnice i životnog primjera vjernosti Bogu u nevoljama.
    Ovom je prigodom predstavljen i novi molitvenik u izdanju Tekijskoga svetišta »Molitvenik Gospe Tekijske« te prigodni prospekt s novooslikanom unutrašnjošću svetišta, a prihod od njihove prodaje namijenjen je obnovi i održavanju svetišta.

Dinko Kalmar

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika