Arhiv tekstova Arhiv tekstova

De­set go­di­na cje­lo­vi­te Hr­vat­ske

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i deseta obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu, održana prošloga petka, 5. kolovoza, počela je u 8 sati budnicom orkestra Hrvatske ratne mornarice gradskim ulicama, na koje se slilo mnoštvo posjetitelja iz cijele Hrvatske, koji su slavili dostojanstveno uz pjesmu i zastave.
    Državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem položilo je na kninskom Gradskom groblju vijence i upalilo svijeće u spomen na hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu. Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodio je predsjednik Vladimir Šeks, izaslanstvo Vlade premijer Ivo Sanader, a počast braniteljima odala su i izaslanstva ministarstava branitelja; obrane te unutarnjih poslova; izaslanstva grada Knina, Šibensko-kninske županije i brojnih braniteljskih udruga.
    Službena svečanost nastavljena je podizanjem državnog stijega na Kninskoj tvrđavi uz intoniranje državne himne i počasni plotun artiljerije iz vojarne »Andrija Matijaš Pauk«.
    Podizanje hrvatske zastave na Tvrđavi prije deset godina označilo je vraćanje Knina u okrilje hrvatske države. Svečanost je nastavljena mimohodom i svečanim postrojem pripadnika Hrvatske vojske i policije na gradskom nogometnom igralištu, gdje je prijavak predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću predao zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Slavko Barić. Središnji dio svečanosti bio je prigodni letački program u kojemu je sudjelovalo četrdesetak zrakoplova Hrvatske vojske predvođenih MIG 21 u nacionalnim bojama.
    U crkvi svetog Ante misu za Domovinu služio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Kninska svečanost uveličana je i otvaranjem Veleučilišta Marko Marulić te otkrivanjem spomenika ocu hrvatske književnosti.                                                   g

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika