Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ski zet osvo­jio Umag

U velikom nedjeljnom finalu, kakvo je direktor umaškog turnira Slavko Rasberger, najzaslužniji za ovaj veliki sportski spektakl, mogao samo poželjeti, rekete su ukrstila dva velika majstora igre na najsporijoj i najzahtjevnijoj podlozi, crvenoj šljaci.
    Nekadašnji pobjednik Roland Garrosa, svjetski ex broj jedan i četverostruki šampion »Croatia Opena«, Španjolac Carlos Moya i finalist prošlogodišnjeg Roland Garrosa, kojeg je nesretno izgubio usljed povrede, i trenutačno 8. svjetski igrač Argentinac Guillermo Coria, odigrali su veliku završnicu, pred rekordnim brojem gledatelja stadiona u Stella Marisu (4.200) i svima nazočnima, te gledateljima HRT-a, priuštili nezaboravan teniski doživljaj. Pobijedio je mlađi i trenutačno spremniji i bolji Coria, slaveći nakon više od dva sata odlične igre sa 6:2, 4:6, 6:2, osvojivši pobjednički pokal i ček na 46.700 eura.
»CROATIA OPEN 2005«: Ovogodišnje, 16. po redu izdanje jedinog hrvatskog ATP turnira koje se igralo za nagradni fond od 340.250 eura, donijelo je u svome glavnom ždrijebu, po mnogima, najjači turnir do sada. Još da je zaigrao i povrijeđeni Španjolac Rafael Nadal, trenutačno broj 2 na svijetu, koji je nastup otkazao u posljednji trenutak, ali je došao, ispričao se i pozdravio gledatelje, umaški turnir bio zasigurno bio jedan od najjačih turnira sličnog ranga u cijeloj tekućoj sezoni.
    Da podsjetimo, na umaškoj crvenoj šljaci u turnirskom periodu od 25. do 31. srpnja, s više ili manje uspjeha, zaigrali su nekadašnji pobjednici Roland Garrosa (koji se uzima za parametar kao najjači turnir na ovoj podlozi) i to: Brazilac Gustavo Kuerten i Španjolci Carlos Moya i Juan Carlos Ferrero. Uz Argentinca Guillerma Coriu, finalista istog Grand Slam turnira 2004. godine, u glavnom ždrijebu našli su se još i Španjolc Felix Mantilla (pobjednik 1997.), Tommy Robredo, David Ferrer, Albert Portas, Alberto Martin, Albert Montanes, Fernando Vicente, Oscar Hernandez, Guillermo Garcia – Lopez, Alex Calatrava, Talijani Phillipo Volandri (dvostruki finalist Umaga), Polito Starace i Francesco Aldi, Česi Bohdan Ulihrach (pobjednik 1998.), Jiri Vanek, Lukas Dlouhy, Jiri Novak, tenisači iz SiCG Janko Tipsarević, Novak Đoković i Ilija Bozoljac, Rumunj Victor Ionita, Belgijci Kristof Vliegen i Dick Norman, Finac Jarkko Nieminen, Britanac Alan Mackin, te tri domaća tenisača – Željko Krajan, Saša Tuksar i Marin Čilić (juniorski pobjednik ovogodišnjeg Rolnd Garrosa.
HRVATSKI TENISAČI: Sva tri hrvatska predstavnika ispala su već u prvom kolu, od Krajana je u tri seta bio bolji kasniji pobjednik Coria, Tuksar je poražen od Volandrija, dok je mlađani Marin Čilić pružio solidan otpor iskusnijem Vliegenu. Nažalost, uslijed problema s leđima, par dana prije početka turnir je otkazao najbolji hrvatski tenisač Ivan Ljubičić, što je u mnogome umanjilo domaće pretenzije na neki značajniji rezultat na ovom izuzetno jakom turniru.
    I pokraj ispadanja već u prvom kolu, Krajan je osvajanjem seta podsjetio na svoje umaško polufinale 2002. godine, dok je Čilić imao set loptu, a samo je podbacio Tuksar protiv objektivno kvalitetnijeg takmaca.
UMAG 2006: Nakon veličanstvenog vatrometa koji je uslijedio poslije ceremonije predavanja pobjedničkih pokala, pobjedniku Coriji nagradu je uručio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, započele su pripreme za novi, 17. po redu »Croatia Open 2006«. Prema riječima njegovog idejnog tvorca i direktora, Slavka Rasbergera, možemo očekivati da sljedeće izdanje jedinog hrvatskog ATP turnira bude još jače i atraktivnije.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika