Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lje­to na je­lov­ni­ku

Poslije poprilično, glede klasičnih ljetnih temperatura, »neodlučne« prve polovice srpnja, u drugom »poluvremenu« stvari su došle na svoje mjesto tj. živa se u termometru popela na svoju standardnu ljetnu vrijednost. Na užarenih 30 i više stupnjeva, koji »sagorijevaju« sve vitalne komponente u našem tijelu, trebalo bi, prevencije radi, povesti računa o načinu prehrane i adekvatnom nadomještanju potrošene vode u organizmu, koja putem obilatih valova i naleta znoja kontinuirano »bježi«. Da ne bi došlo do dehidracije, poželjno je »naglasiti« unos tečnosti kao imperativnu dnevnu zapovijed, ali isto tako podjednaku pozornost usmjeriti na vrstu namirnica koje će se tijekom ljetne žege naći na našem stolu.
TEČNOSTI: U prvom redu, uslijed gubitka tjelesnih tečnosti do kojih dolazi učestalim izlučivanjem znoja, ali i mokraće, potrebno je tijekom dana unijeti u organizam najmanje 1,5 litara neke tekućine, po mogućnosti i najzdravije bi bilo negazirane, čiste izvorske vode. Iako su hladno pivo i vino među starijom populacijom, te ledeni gazirani i negazirani napitci kod mlađe generacije znatno popularniji vidovi osvježenja, dobra stara voda je ipak najdjelotvornija pomoć presahlom organizmu. Kao što je svima dobro poznato, voda je neophodna pravilnom radu našeg tijela i bez nje, u vrlo kratkom roku može doći do ozbiljnih komplikacija po zdravlje. Što je još, pogotovo ženskom rodu izuzetno važno, voda ne goji i nema neželjenih kalorija.
    Da bi unos tečnosti bio posve ispravan i djelotvoran, najbolje je svaka dva sata popiti barem 2 decilitra, umjesto da se odjednom unose veće količine. Također, nije naodmet tijekom ljeta što češće pojesti laganu juhicu, jer ona jednako doprinosi održavanju potrebne razine tečnosti. Najbolji indikator potrebnog stanja tečnosti u tijelu je jutarnja mokraća, to jest njezina boja. Ukoliko je tamnije boje to je znak da je tijekom proteklog dana uneseno nedovoljno tekućine.
ISHRANA: Uslijed velikih vrućina, koje nepovoljno djeluju na metabolizam, ponajviše tijekom perioda varenja i probavljanja hrane, ljeti je najbolje konzumirati što laganiju hranu. U ovu kategoriju spadaju jela bez previše masnoća, najbolja su ona spravljana na vodi, tjestenine i na prvom mjestu raznovrsne vitaminski bogate salate, koje sadrže brojne vitamine i minerale potrebite za regeneraciju našeg organizma. Odabirom povrća koje u sebi sadrži veliki postotak vode (rajčica, krastavac), ali i voća (lubenica, breskva), u jednom »udarcu« dvostruko koristimo sami sebi. Utolimo glad i žeđ, te nadomještamo upriličeni dnevni zaostatak.
    Ukoliko ste na odmoru i veći dio ljetnog dana koristite za boravak u vodi (more, rijeka, jezero), onda je osobito važno pripaziti na vrstu hrane koja se unosi tijekom dana. Jer s punim trbuhom, ukoliko je ručak bio teže varijante (grah, kupus, kobasice i sl.) nikako nije preporučljivo skakati i plivati, pogotovo ne odmah nakon obilatog objeda. Srce je dovoljno izmoreno toplinom i pojačanim »pumpanjem«, da bi mu trebali prirediti nepotrebne šokove dodatnim naporima u neprikladnim trenutcima.
ZDRAVLJE: Ljetni period lijepog i toplog vremena idealna je prilika da posvetite malo više pozornosti svome zdravlju. Uz višak slobodnog vremena, kojega ćete zasigurno imati tijekom godišnjih odmora, djelić toga vremena možete kvalitetno iskoristiti na pojačano kretanje, prije svega u nezagađenoj prirodnoj sredini, dužu vožnju biciklom, određenu individualnu ili kolektivnu rekreaciju (sport). Poslije tako potrošene energije, uz kvalitetan unos pića i hrane, vaš organizam će se osjećati znatno bolje i momentalno ćete se osjećati bolje i ugodnije. Ukoliko koji ekstra kilogram nestane skupa s aktivnošću, zadovoljstvo će biti još veće. Uživajte u ljetu i ne zaboravite na pravilan i dostatan unos tečnosti. Minimalno 1,5 litara, po mogućnosti vode, ali niti ostalo neće previše škoditi…
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika