Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Claudia na kapiji Europe

U Opatiji, u sklopu Dana HTV-a, protekloga vikenda gledatelji Hrvatske televizije mogli su uživati u spektaklu i glamouru kakav samo HTV zna napraviti. Objedinjeni su tako »Dora«, izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, »Miss Universe«, specijalizirane tematske večeri i kao vrhunac dodjela diskografskih nagrada »Porin«.
»Dora« se održava jedanaesti puta i nije zgorega prisjetiti se prethodnih 10 pobjednika. A to su: prošle godine Vesna Pisarović (»Sasvim sigurna«) koja je ovoga puta osvojila 11. mjesto, Vanna (»Strune ljubavi«) 10. mjesto, Goran Karan (»Kad zaspu anđeli«) 9. mjesto, Doris (»Maria Magdalena«) 4. mjesto, Danijela (»Neka mi ne svane«) 5. mjesto, ENI (»Probudi me«) 17. mjesto, Maja Blagdan (»Sveta ljubavi«) 4. mjesto, »Magazin« (»Nostalgija«) 6. mjesto, Toni Cetinski (»Nek’ ti bude ljubav sva«) 16. mjesto, i »Putokazi« (»Don`t ever cry«) 15. mjesto. Prije toga, 1989. godine je zadarska grupa »Riva« pjesmom »Rock me« omogućila Zagrebu da organizira popularni Eurosong. 
Međutim, od tada se mnogo toga promijenilo. Na Eurosongu nema više iznenađenja. Ni neugodnih. Osim novih zemalja koje traže svoju prigodu za promidžbu i besplatnu (?) reklamu kao što su Letonija, Estonija, Latvija, Rusija, Mađarska za koje nekad nije bilo mjesta, novina je i to što većina zemalja, uključujući i Hrvatsku, sada svoje pjesme pjeva na (uglavnom) engleskom jeziku. Uzgred, ne samo da su sve pjesme slične, već su sasvim iste. Nema ni traga od osobenosti i od specifičnosti koje ta zemlja nudi. Sada je to drugačije i mnogo lakše. Bezoblično i obesmišljeno. Globalizacija, ili što već, ali Eurosong nije što je nekad bio. 
To su prihvatile i zvijezde hrvatske estrade, te ih dugo nema na ovome natjecanju. Početkom devedesetih ih je i bilo, ali sada više ne. 
Čak je i Boris Novković u ekskluzivnom intervjuu za naš list, koji ćete čitati u nekom od sljedećih brojeva, izjavio da ne želi sudjelovati na natjecanju s debitantima i samozvanim  estradnim umjetnicima sumnjive reputacije.
Ove godine, na »Dori«, u Opatiji, zvijezda nije bilo. Bilo ih je tek u specijalnom programu kada su članice popularnog kvarteta »Divas« na binu pozvale dive hrvatske estrade Josipu Lisac, Gabi Novak i nikad glamurozniju Radojku Šverko. E to je bio Glamour cafe!
Natjecanje je ove godine trajalo tri večeri. Naime, prve su se dvije izvođači borili za nastup u finalu. Od 270 skladbi specijalni žiri odabrao je 24, od kojih je svake večeri izabrano 6 za finalnu večer. Glasovali su gledatelji putem telefona i, prvi put, isključivo gledatelji HTV-a. Što sve nismo vidjeli te dvije večeri? Od neopunka (“Kawasaki 3P«), preko hotelskog popa, do tvrdog hard-rocka, pa i folka.
Odziv glasača prve dvije večeri bio je skroman (oko 100.000), da bi završne večeri bio povećan za pet puta (pola milijuna građana hrvatske je obavilo svoju »građansku dužnost«). 
Od natjecatelja izdvajamo luckastu Maju Šuput koja je imala pop-folk doskočicu »Čista petica« koje se ne bi posramila ni Branka Sovrlić (vidjeti žučnu raspravu na siteu: monitor.hr), grupu »Karma«, čija se vokalna solistica, s obzirom na falš i playback ritam sekciju, obrukala za sva vremena, Ninu Badrić, najzreliji ženski vokal u Hrvatskoj, kojoj je pobjeda izmakla za svega par bodova (Nina, glavu gore) i pobjednicu Claudiu koja je s pjesmom »Više nisam tvoja« (autor: Andrej Babić) osvojila prvo mjesto i osigurala put u glavni grad Letonije - Rigu, gdje se 24. svibnja održava 48. Eurosong. Ukupno se natječe čak 26 zemalja, a naša će Claudia nastupiti osma po redu. 
Ovaj trosatni show gledat će više od sto milijuna ljudi u zemljama članicama EBU-a, kao i u Australiji, Hong Kongu i Sjedinjenim Državama.
Zanimljivo je da Claudia ima samo 17 godina, da je prije solo karijere bila članica megapopularnog benda »Teen«; da je od svoje dvanaeste godine na pozornici i da ima svoj web site (claudiabeni.com) na kojem možete pogledati galeriju njezinih fotografija.                                     B. C.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay