Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Claudia na kapiji Europe

U Opatiji, u sklopu Dana HTV-a, protekloga vikenda gledatelji Hrvatske televizije mogli su uživati u spektaklu i glamouru kakav samo HTV zna napraviti. Objedinjeni su tako »Dora«, izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, »Miss Universe«, specijalizirane tematske večeri i kao vrhunac dodjela diskografskih nagrada »Porin«.
»Dora« se održava jedanaesti puta i nije zgorega prisjetiti se prethodnih 10 pobjednika. A to su: prošle godine Vesna Pisarović (»Sasvim sigurna«) koja je ovoga puta osvojila 11. mjesto, Vanna (»Strune ljubavi«) 10. mjesto, Goran Karan (»Kad zaspu anđeli«) 9. mjesto, Doris (»Maria Magdalena«) 4. mjesto, Danijela (»Neka mi ne svane«) 5. mjesto, ENI (»Probudi me«) 17. mjesto, Maja Blagdan (»Sveta ljubavi«) 4. mjesto, »Magazin« (»Nostalgija«) 6. mjesto, Toni Cetinski (»Nek’ ti bude ljubav sva«) 16. mjesto, i »Putokazi« (»Don`t ever cry«) 15. mjesto. Prije toga, 1989. godine je zadarska grupa »Riva« pjesmom »Rock me« omogućila Zagrebu da organizira popularni Eurosong. 
Međutim, od tada se mnogo toga promijenilo. Na Eurosongu nema više iznenađenja. Ni neugodnih. Osim novih zemalja koje traže svoju prigodu za promidžbu i besplatnu (?) reklamu kao što su Letonija, Estonija, Latvija, Rusija, Mađarska za koje nekad nije bilo mjesta, novina je i to što većina zemalja, uključujući i Hrvatsku, sada svoje pjesme pjeva na (uglavnom) engleskom jeziku. Uzgred, ne samo da su sve pjesme slične, već su sasvim iste. Nema ni traga od osobenosti i od specifičnosti koje ta zemlja nudi. Sada je to drugačije i mnogo lakše. Bezoblično i obesmišljeno. Globalizacija, ili što već, ali Eurosong nije što je nekad bio. 
To su prihvatile i zvijezde hrvatske estrade, te ih dugo nema na ovome natjecanju. Početkom devedesetih ih je i bilo, ali sada više ne. 
Čak je i Boris Novković u ekskluzivnom intervjuu za naš list, koji ćete čitati u nekom od sljedećih brojeva, izjavio da ne želi sudjelovati na natjecanju s debitantima i samozvanim  estradnim umjetnicima sumnjive reputacije.
Ove godine, na »Dori«, u Opatiji, zvijezda nije bilo. Bilo ih je tek u specijalnom programu kada su članice popularnog kvarteta »Divas« na binu pozvale dive hrvatske estrade Josipu Lisac, Gabi Novak i nikad glamurozniju Radojku Šverko. E to je bio Glamour cafe!
Natjecanje je ove godine trajalo tri večeri. Naime, prve su se dvije izvođači borili za nastup u finalu. Od 270 skladbi specijalni žiri odabrao je 24, od kojih je svake večeri izabrano 6 za finalnu večer. Glasovali su gledatelji putem telefona i, prvi put, isključivo gledatelji HTV-a. Što sve nismo vidjeli te dvije večeri? Od neopunka (“Kawasaki 3P«), preko hotelskog popa, do tvrdog hard-rocka, pa i folka.
Odziv glasača prve dvije večeri bio je skroman (oko 100.000), da bi završne večeri bio povećan za pet puta (pola milijuna građana hrvatske je obavilo svoju »građansku dužnost«). 
Od natjecatelja izdvajamo luckastu Maju Šuput koja je imala pop-folk doskočicu »Čista petica« koje se ne bi posramila ni Branka Sovrlić (vidjeti žučnu raspravu na siteu: monitor.hr), grupu »Karma«, čija se vokalna solistica, s obzirom na falš i playback ritam sekciju, obrukala za sva vremena, Ninu Badrić, najzreliji ženski vokal u Hrvatskoj, kojoj je pobjeda izmakla za svega par bodova (Nina, glavu gore) i pobjednicu Claudiu koja je s pjesmom »Više nisam tvoja« (autor: Andrej Babić) osvojila prvo mjesto i osigurala put u glavni grad Letonije - Rigu, gdje se 24. svibnja održava 48. Eurosong. Ukupno se natječe čak 26 zemalja, a naša će Claudia nastupiti osma po redu. 
Ovaj trosatni show gledat će više od sto milijuna ljudi u zemljama članicama EBU-a, kao i u Australiji, Hong Kongu i Sjedinjenim Državama.
Zanimljivo je da Claudia ima samo 17 godina, da je prije solo karijere bila članica megapopularnog benda »Teen«; da je od svoje dvanaeste godine na pozornici i da ima svoj web site (claudiabeni.com) na kojem možete pogledati galeriju njezinih fotografija.                                     B. C.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika