Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vri­je­me go­sto­va­nja i na­stu­pa

Žednička folklorna skupina Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« gostovat će u Mađarskoj 5. 6. i 7. kolovoza u gradu Zamaradi na jezeru Balaton, gdje će održati dva cjelovječernja koncerta u sklopu turističke ponude toga grada. Na put će krenuti 48 djece u dobi između 6 i 14 godina s umjetničkim voditeljem Folklornog odjela Centra Davorom Dulićem. Mlađa i starija žednička folklorna skupina predstavit će se u Mađarskoj s plesovima bunjevačkih Hrvata, kao i s plesovima Slavonije i Međimurja.
    Prema riječima Davora Dulića, od 1. kolovoza otpočele su intenzivne pripreme Folklornog odjela za nastup na gostovanju u Mađarskoj, kao i za nastup u programu »Dužijanca 2005.«. Sve folklorne grupe Centra se pripremaju za sudjelovanje u svečanoj povorci 14. kolovoza na centralnoj manifestaciji Dužijance, a za nastup na folklornoj večeri u centru Subotice priprema se prvi folklorni ansambl Centra.
    Nakon nastupa u sklopu programa »Dužijance 2005.«, planira se put na Cipar, gdje će u gradu Lefkosiji Folklorni odjel HKC »Bunjevačko kolo« nastupiti na Međunarodnom folklornom festivalu, a kako je dvorana za probe u tijeku ljeta obnovljena, probe nesmetano teku.
Z. S.

 

------------

Završen filmski festival u Motovunu
Pro­pe­ler Mo­to­vu­na pri­pao
 ru­munj­skom fil­mu

Rumunjski film »Smrt gospodina Lazareskua« Christija Puiua trijumfovao je na sedmom Motovun film festivalu (MFF), na kojem je osvojio nagradu Propeler za najbolji film, kao i nagradu Amnesty Internationala za najbolje ostvarenje na temu ljudskih prava.
    Nagrada FIPRESCI dodijeljena je danskom filmu »Dan i noć« Simona Stahoa, a nagrada za najbolji film u regionalnom programu »Od A do A« akcijskoj komediji »Balk-kan-kan« makedonskog redatelja Darka Mitevskog, koja kroz odnos braće govori o balkanskom kriminalnom podzemlju. Taj film u makedonsko-talijanskoj produkciji, okupio je internacionalnu glumačku ekipu u kojoj su i Vlado Jovanovski, Adolfo Mardota, Zvezda Angelovska, Branko Djurić, Seka Sablić, Antonela Troiz, Toni Mihajlovski, Nikola Kojo, Dejan Aćimović, Petar Božović, Miodrag Krivokapić… »Bal-kan-kan« prikazan je i na proteklom 12. Međunarodnom filmskom festivalu na Paliću, na kojem je glavnu nagradu također osvojio film »Smrt gospodina Lazareskua«.
    Pobjednik programa online kratkih filmova je »7.35 ujutro« Ignjacija Vigalonda iz Španije, dok je specijalno priznanje žirija dodijeljeno ostvarenjima »Poslije kiše« Dušana Giligorova iz Rusije i »Jedan dobar dan«, čiji je redatelj Per Hanefjord iz Švedske. Tročlani žiri Motovun online programa činili su redatelji Stefan Arsenijević iz Beograda, Nenad Puhovski iz Zagreba i Benjamin Filipović iz Sarajeva.
    Nagradu publike koja je filmove ocjenjivala putem VIP. sms poruka ponio je film »Moja ljetna ljubav« Pawela Pawlikowskog.
g

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika