Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tamni sjaj nekulture

U  organizaciji »Pučke kasine 1878.« u Gradskoj biblioteci 7. 3. 2003. predstavljene su knjige Ivana Antunovića. Knjige vrijedne pažnje. Svečana dvorana je bila puna, međutim sjenu na cijeli pothvat bacila je slaba organizacija, rekao bih nedozvoljeno slaba, imajući u vidu značaj djela I. Antunovića. Napose o čemu želim ovom prigodom progovoriti jest pozivnica koju su nepoznati autori uspjeli »sklepati«  i razaslati pučanstvu.
Da nije žalosno i tužno bilo bi veselo, veselo u stilu Hašeka. Autori pozivnice nisu upisali elementarne i nužne informacije, uz buket tiskarskih  i materijalnih grešaka. Ukazat ćemo na neke: prvo pozivnica ne daje ni dan, ni sat, ni mjesto održavanja promocije knjiga. Vjerojatno su mislili da njihovu nakanu svatko razuman mora znati; čemu pučanstvo zamarati opće poznatim stvarima.
Drugo: primalac pozivnice ne zna o kojim se knjigama radi, pa stoji »ovih knjiga« - knjige nemaju ni svoje ime, ni prezime.
O tiskovnim propustima šteta je go-voriti. Autori pozivnice su se drznuli na ovu večer pozvati i pokojnog J. Buljovčica da se osvrne na »Bunjevačko - šokačke novine« blashemija! Možda njihova moć prevladava imaginaciju običnog čovjeka.
Za samoga biskupa Ivana Antunovića, doslovce piše: »Kao čovjek, biskup-svećenik, bio je Bunjevac, Hrvat, Jugosloven, svjestan svog nacionalnog opredjeljenja...« Valjda je prvo bio svećenik, pa biskup. Što se tiče nacionalnog opredjeljenja, pitamo se što je on zapravo bio, napose u to vrijeme, to vjerojatno ni autorima pozivnice nije jasno. Potom, fotografija na pozivnici I. Antunovića  kao da je uzeta iz »Alana Forda«. Opasna, a neumjesna šala.
Jedino što su autori pozivnice našli za shodno istaknuti jesu sponzori, pa su oni tiskani verzalom. Stoji: OVOM PROMOCIJOM ZA OSTVARIVANJE I ŠTAMPU OVIH KNJIGA POSEBNU ZAHVALNOST ZASLUŽUJU. Slijede imena institucija i pojedinaca. Mada je nejasno što se ovom promocijom zaslužuje.
Na kraju, to je bruka, sramota koja odražava pravo stanje naše kulture.
Kultura jeste rastegljiv pojam, ali baviti se njome pod svaku cijenu je opasno i nedozvoljeno.
Biskup Ivan Antunović i njegovo djelo zaslužuju daleko seriozniji pristup.
 
Vojislav Sekelj

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay