Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Računalo za »Naj selo«

TAVANKUT: U Tavankut, koji je prošle godine ponio titulu »Na selo«, a to je nagrada za kulturu koju je prije sedam godina ustanovila Hrvatska matica iseljenika za najuspješnije selo hrvatskih manjina u Europi, prošlog petka stigao je i obećani dar – računalo i komplet knjiga hrvatske književnosti. Ovaj vrijedan poklon predstavnicima HKPD-a »Matija Gubec« uručila je ge-neralna konzulica Republike Hrvatske u Subotici, dr. Jasmina Kovačević. (na slici)
Tom prigodom predsjednik Društva Branko Horvat istaknuo je da je »’Gubec’ odigrao veliku ulogu ne samo u očuvanju sveukupne tradicije i kulture, nego i u oslobađanju žitelja Tavankuta svih političkih stega prošlog režima, što pokazuje i zadovoljavajući porast izjašnjenih Hrvata u posljednjem popisu stanovništva.« Horvat je također govorio i o problemima financijskog i infrastrukturnog karaktera, te je naglasio da svaka donacija ide u prilog boljeg i kvalitetnijeg rada, iako manifestacije koje se u Tavankutu održavaju očituju profesionalan pristup bavljenju kulturom.
»Društvo je u prethodnom desetljeću i pored kompleksne političke situacije uspjelo razvijati i unapređivati svoj rad, čemu je svakako pridonijelo i konsolidiranje hrvatskih političkih snaga u Tavankutu, a dakako i angažman Crkve«, rekao je tom prigodom Marko Berberović, član predsjedništva Društva.
Darovani računar pripomoći će postojećem informatičkom odjelu ovog društva u cilju formiranja umreženog operativnog sustava uz suradnju s HIC-om (Hrvatskim informatičkim centrom). Planirano je i povezivanje s budućim Multimedijalnim centrom, koji će, uz pomoć ADF-a i SO Subotica, biti formiran u OŠ »Matija Gubec«, te zajedničkim snagama pridonositi informatičkom educiranju žitelja Tavankuta.
Uručivanje računara upriličeno je u župnom uredu u Tavankutu u nazočnosti članova Predsjedništva HKPD-a »Matija Gubec«. Dr. Jasmina Kovačević tom je prigodom istaknula uvjerenje da će se u sljedećem razdoblju ostvariti bolja financijska potpora od strane matične države u nastojanju da se očuvaju i pospješe kulturne tečevine vojvođanskih Hrvata.
L. Suknović
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika