Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Traj­ni po­klon češkom gra­diću

U organizaciji predsjednika Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Josipa Horvata i člana Odjela Zvonimira Horvackog, troje slikara iz Srbije i Crne Gore je u trajanju od 19. do 27. svibnja gostovalo u okviru akcije »Freska 2005« u češkom gradiću Námešt na Hané, koji se nalazi 15 kilometara zapadno od grada Olomouca. Sudionici ove likovne aktivnosti su bili Cilika Dulić Kasiba i Lajčo Vojnić Zelić iz HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice te Albert Leš, slikar iz Srijemske Mitrovice.
    Cijelu manifestaciju je vodila predsjednica mjesta mr. Marta Hušičková, a posljednjeg dana slikare je obišla i ministrica za kulturu oblasti kojoj Olomouc i Námešt na Hané pripadaju Silvija Malinovska. Ovo je peti puta kako se u ovom mjestu provodi likovna akcija oslikavanja zidova, a oko petnaestak kuća u Námešt na Hané je ukrašeno ovakvom vrstom rada.
UPOZNAVANJE MJESTA: »Prvi dani našeg posjeta protekli su u upoznavanju Olomouca i Námešt na Hané. Bilo je veliko zadovoljstvo posjetiti srednjovjekovni dvorac, turistički dragulj ovog mjesta, s čijim nas je znamenitostima upoznala Marta Hušičková, koja nas je vodila i na koncert klasične glazbe u izvedbi instrumentalno-vokalnog kvarteta iz Olomouca. Također, u istoj kapeli je na Dan Svetog Trojstva održana misa gdje smo i mi bili nazočni. U nedjelju 22. svibnja, zadnjeg dana upoznavanja ovog mjesta, za nas je organizirana vožnja biciklima na kojoj je sudjelovao i znatan broj domaćina, što je za nas bio izuzetan događaj«, opisuje jedan od sudionika Lajčo Vojnić Zelić.
OSLIKAVANJE ZIDNIH POVRŠINA: »Radni dio ovog posjeta Češkoj počeo je u ponedjeljak 23. svibnja, kada smo počeli s oslikavanjem pripremljenih fasadnih površina širine oko 3 metra i visine od 1,5 ili 1,8 metra. Teme naših radova bile su različite, svatko je radio prema svom slobodnom izboru. Ja sam, u želji da Suboticu i ‘Bunjevačko kolo’ prikažem što ljepše, naslikao sliku punu simbolike i emocija«, kaže Vojnić Zelić. »Na slici su Gradska kuća, simbol grada, a u parku ispred Gradske kuće naslikao sam bunjevačko ‘Momačko kolo’ – simbol HKC ‘Bunjevačko kolo’. Šarenilo i bogatstvo bunjevačke nošnje zapazio je svaki promatrač«, ističe ovaj slikar. Ni Plava fontana nije izostavljena, mada, kako napominje Vojnić Zelić, samo njezina boja odgovara stvarnosti. »Na vrhu fontane nalazi se veliko srce na kojem se ljube dva goluba. To sam zamislio kao simbol ljubavi, jer se svaki novovjenčani bračni par upravo ovdje slika. Slika je inače nazvana ‘Subotica moj voljeni grad’«, kaže Vojnić Zelić, ističući činjenicu kako će slike na zidovima stajati i kada njihovih autora više ne bude bilo. »Dok prolaznici zastajkuju i pitaju: ‘Gdje se nalazi ovaj krasan grad s ovakvim folklorom? ‘ odgovor je: ‘Taj krasan grad je Subotica, moj grad, a folklor je bunjevačkih Hrvata s nošnjama koje su nosili prije jednog desetljeća. Sve ovo nije moguće tako lijepo naslikati kako stvarno izgleda«, ističe s ponosom Vojnić Zelić.
BAČKI SALAŠI STIGLI I DO ČEŠKE: Cilika Dulić Kasiba je, sudjelujući u ovoj likovnoj akciji, u svome radu ostala vjerna prepoznatljivom stilu i tematici bačkih salaša. »Ovom prigodom naslikala je ne samo jedan salaš, već čitav šor s ograđenim avlijama oko kojih se prostiru uske njive, takozvane okućnice. Njezina slika zrači iskrenošću na kojoj je šarenilo boja visokog drveća, zrelog žita, okopanih kukuruza, procvijetalih suncokreta i crvenih krovova. I ovdje prolaznici nisu mogli a da ne zastanu govoreći: ‘O kako je krasan ovaj ranč’«, ističe Vojnić Zelić.
    Albert Leš, slikar iz Srijemske Kamenice, koji u okviru svog slikarskog stvaralaštva ima veliko iskustvo u oslikavanju zidnih površina, o održanoj likovnoj akciji, čiji je i on bio sudionik, kaže: »Pošto su prije nas radili slikari apstraktnog likovnog izraza, naše je sudjelovanje u stilskom smislu donijelo jednu novu dimenziju. Ja kao realista i dvoje subotičkih slikara, kao predstavnici naivnog slikarstva, dali smo jednu vrstu osvježenja ovoj višegodišnjoj akciji koja se provodi u Námešt na Hané. Naiva je za njih veoma interesantna, zato što ona nije u tolikoj mjeri prisutna u Češkoj, već je više vezana za slovačku likovnu tradiciju. Moj rad se bazirao na motivima ovog mjesta, a sliku sam nazvao ‘Alegorija (Ljubav za Hanu) ‘. Jedan od likova na toj slici je zapravo lik vlasnice ove kuće«.
USPOSTAVLJENA SURADNJA: Albert Leš ovaj posjet smatra pozitivnim iskustvom, kako na razini likovnog rada, tako i u domeni druženja i uspostave suradnje s domaćinima. »Novina je bila i to što se ovaj naš rad nije odvijao u sklopu kolonije već samo kao tzv. likovna akcija. Domaćini su ipak nagovijestili kako planiraju jednom prigodom napraviti skup svih onih slikara koji su do sada sudjelovali u ovak-vim akcijama«, napominje Leš.
    U sklopu suradnje slikarima koji su predstavljali HKC »Bunjevačko kolo« češki domaćini ponudili su u skorijoj budućnost i mogućnost organiziranja izložbe radova, kojom bi se predstavilo njihovo stvaralaštvo u domeni štafelajskog slikarstva. Do tada mještani Námešt na Hané mogu svakodnevno uživati u slikama koje će još dugo krasiti fasade ovoga mjesta.

Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika