Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svaki je čovjek jedna sveta povijest

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva u HKC »Bunjevačko kolo« dr. Valentin Pozaić održao je predavanje na temu »Moralni aspekti kloniranja« 16. travnja. Predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Bela Ivković pozdravio je gosta predavača i publiku i istakao kako je tema tribine vrlo aktualno pitanje kojim se svijet danas bavi.
    »Večerašnja tema jest izazovna. Bili smo svjedoci zabrinjavajuće vijesti koju je u javnost plasirala sekta ‘Rajlijanci’ o rađanju djeteta klona, djevojčice Eve«, rekao je na početku predavanja dr. Pozaić, a potom je govorio o postupku kloniranja kojim se u medicini nastoji postići dobivanje potomstva bespolnim razmnožavanjem, a kloniranjem se nastoji postići i identična reprodukcija.
UMIŠLJENO SAVRŠENSTVO: »Pokušaj reproduktivne medicine, da se postigne reproduktivno kloniranje, je uvreda za čovjeka. To je pristup čovjeku kao da je stvar, pa se reproducira. Reprodukcije nema, jer je svako ljudsko biće originalno i neponovljivo. Takva medicinska terminologija ponižava čovjeka«, rekao je dr. Pozaić među ostalim, obrazlažući kako je cilj kloniranja dobiti dijete određenih svojstava, ali identičnu reprodukciju je nemoguće napraviti kloniranjem, jer u kloniranom biću ima barem tri genetska svojstva. Želja da se proizvede identični nasljednik je rezultat pogrešne ideje o čovjekovom savršenstvu.
MANIPULATIVNI PROIZVOD: Osim pokušaja reproduktivnog kloniranja postoji i terapijsko kloniranje koje manipulativno lingvističko inženjerstvo hoće predstaviti kao nastojanje medicine za stvaranjem terapijskog materijala za određene bolesti. Postupak kloniranja je isti, ali se embrion ubije i uzimaju se matične stanice koje bi trebale poslužiti u terapeutske svrhe. »Bračni čin je smisao i sjedinjenje u ljubavi, dok je pokušaj kloniranja samo mogućnost stvaranja kopije i manipulativan proizvod«, rekao je dr. Valentin Pozaić, ističući kako je klon samo zakašnjeli blizanac individue od koje je uzeta stanična jezgra. Nakon održanog predavanja predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje zahvalio se dr. Pozaiću, što je opsežno predočio prisutnima ovu interesantnu temu, koja otvara mnoga etička pitanja za promišljanje

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika