Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sunčano ljeto u Škotskoj

Ono što nas je povezivalo u svemu ovome bilo je sudjelovanje u programu »Lydia project–Black Sea Training-Phase II.«. Upoznale smo se godinu dana ranije, boraveći u rumunjskom manastiru Durau i sudjelujući u prvoj fazi istog, također trotjednog programa.
LYDIA PROJECT: Lydia Project je škotska ekumenska dobrotvorna organizacija. Osnovana je 1994. godine s ciljem pomaganja ženama centralne i istočne Europe u pokretanju i razvijanju projekata vezanih za ugrožene grupacije stanovništva, kao i da razvije jaku mrežu suradnje i razumijevanja, koja nadilazi državne granice. Idejni tvorac i koordinator ove organizacije za Škotsku je Fiona Williams Hulbert, teologinja iz Edinburga. Prva faza programa (Rumunjska, srpnja 2002. godine) bila su tri tjedna intenzivnog rada. Uz pomoć predanih predavačica stekle smo osnovna znanja o stvaranju dobrog projekta. Uz to, sve vrijeme smo intenzivno učile engleski jezik, što na svakodnevnim dvosatnim predavanjima, što međusobno komunicirajući. Druga, »škotska faza« istog programa predstavljala je nastavak prve, ali s mnogo većim očekivanjima. Ova faza je dala i konkretne rezultate. Svaka od učesnica izradila je vlastiti projekt (uz pomoć kompjuterskog kabineta koledža George Watson, Edinburg) i svi su objavljeni u izvješću o radu. Na taj način projekti su dobili šansu međunarodnog predstavljanja i dobivanja materijalne i svake druge podrške. Ukoliko se projekti realiziraju, bit će riješeni bar neki od problema koje imaju napuštena, bolesna, zlostavljana djeca, samohrane majke, žene izložene nasilju u porodici, nezaposlene žene, starija lica.
OTOK IONA: Boravak u Škotskoj bio je vezan uglavnom za Gillis centar, nekadašnje sjemenište, u Edinburgu, glavnom gradu Škotske. Ovdje smo provele najveći dio vremena. Nekoliko višednevnih izleta (također vezanih uz naporan rad) doprinijelo je stvaranju raskošnije slike ove divne zemlje. Između ostalog, provele smo četiri dana na otoku Iona, koji tijekom cijele godine posjećuju hodočasnici raznih konfesija, s raznih strana svijeta. Predstavlja važno historijsko mjesto; od građevina, na njemu je najljepša stara opatija, crkve i samostani, a jedinstveni su ogromni križevi od klesanog kamena, stari tisuću godina. Otok je slabo nastanjen, oko 600 ljudi, koji tamo žive, čine neku vrstu ekumenske zajednice (Iona community). Njeni članovi izvještavaju komunu o svom utrošenom vremenu i novcu, a također su obvezni deset posto svojih prihoda ustupiti zajednici. Iona je sa svih strana okružena Atlantikom, izložena kiši i vjetru, koji samo na kratko prestaju. A kad otok obasja sunce, njegova priroda doživljava zaista nevjerojatan preobražaj. Pretvara se u ljepotu koju je teško opisati i kakvu nisam vidjela ni na jednom drugom mjestu.
KINGDOM OF FIFE: Nekoliko dana bile smo razdvojene, i u grupama od po dvije-tri posjetile smo projekte slične našim. Ja sam posjetila Kingdom of Fife, jednu od 22 škotske oblasti, u kojoj je veoma razvijena mreža organizacija koje se bave problemima suvremene žene. To su problemi porodice s djecom koja imaju specijalne potrebe, problemi žena invalida, žena zlostavljanih u porodici, problemi vezani za bolesti ovisnosti, nezaposlenost, zdravlje, obrazovanje žene i mnogi drugi. Kingdom of Fife je uglavnom ruralna oblast, slabijih saobraćajnih komunikacija nego u drugim oblastima Škotske. Pa ipak ova mreža pomoći ženama izvanredno funkcionira, uz pomoć vlade, donacija i velikog broja volontera.                                                

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika