Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Objavljen pr­vi sve­zak Lek­si­ko­na

Ovih dana je iz tiska izašao prvi svezak Leksikona podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Njime je javnosti predstav-ljen osnovni koncept Leksikona, a prvi svezak čine natuknice koje počinju slovom A. Natuknice su različite duljine, značenja, općosti i teritorijalne raspoređenosti. Obuhvaćene su poznatije osobe, ali i one manje znane, a tu su i toponimi u Vojvodini, Bajskom trokutu, kao i oni sjeverniji. Obrađene su povijesne osobe, ali i suvremenici. Glavni urednik Leksikona je dr. Slaven Bačić.

Sjećanje na Sti­pa­na Šabića

U povodu spomen obljetnice smrti slikara i likovnog pedagoga Stipana Šabića (1928. -2003.), u znak sjeća-nja i čina poštovanja 17. travnja bit će održana sveta misa u Župnoj crkvi u Tavankutu u 18 i 30 sati, dok će izložba slika bit otvorena u 19 sati u prostorijama Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« Tavankut, a zatim će se prikazati film o Stipanu Šabiću koji je snimio Rajko Ljubič. Organizatori spomena HKPD »Matija Gubec« i suorganizatori HKC »Bunjevačko kolo« i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« pozivaju sve poštovaoce i prijatelje Stipana Šabića da prisustvuju ovom sjećanju na velikog prijatelja ljudi i umjetnosti.

Pre­da­va­nje dr. Po­zaića
u HKC »Bu­nje­vačko ko­lo«

U organizaciji Hrvatskog akademskog društva u HKC »Bunjevačko kolo« 16. travnja s početkom u 19 sati dr. Valentin Pozaić održat će predavanje »Moralni aspekti kloniranja«.

Us­kr­sni kon­cert

Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić održat će Uskrsni koncert o 40. obljetnici smrti Albe Vidakovića 18. travnja s početkom u 19 sati u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske.
Spo­men na Sil­ve­ste­ra Haj­na­la

Godišnjica smrti somborskog ravnatelja i utemeljitelja zbora »Iuventus canntat« profesora Silvestera Hajnala bit će obilježena17. travnja velikim koncertom »Svi Silvesterovi pjevači« pod ravnateljstvom Fedora Prodanova u crkvi Svetog Stjepana u Somboru.

Od­la­zak ve­li­ka­na

U Somboru je 6. travnja u 68. godini života preminuo Ladislav Petreš, majstor umjetničke fotografije, dobitnik više od trideset nagrada u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Puli, Mariboru, Budimpešti i Parizu. Poznati su njegovi ciklusi ženskih portreta, fotografski esej »Kazalište iznutra« i tematska izložba »Pobuna prirode«. U svijetu filma, ime Ladislava Petreša ostaće zabilježeno preko zvuka usne harmonike iz čuvenog glazbenog tria u filmu Branka Baletića »Balkan ekspres«.

Ob­ja­vljen ro­man Pe­tra Vu­ko­va

U izdanju Gradske knjižnice Subotica iz tiska je ovih dana izašao mini roman subotičkog književnika Petra Vukova »Proricanje o teretu ili triptihon o Atlantima«. Petar Vukov (1941. -2003.) bio je glavni i odgovorni urednik časopisa »Rukovet« i edicije »Osvit« od 1972., do 1983. godine, a objavio je zbirke pjesama »Vidici vjetrova« (sa Z. Asić i J. Tušakom, 1964.), »Tavnom stranom oka« (1969.), i »Plamen, lament« (1974.).

Ma­ru­lićevi da­ni

U Splitu će se u vremenu od 21. do 28. travnja održati 14. po redu »Marulićevi dani« koji su po koncepciji promijenjeni u odnosu na ranije festivale. I nadalje to ostaje festival domaćeg teksta, ali ove godine na festivalu neće učestvovati samo kazališta iz Republike Hrvatske, nego i sva kazališta koja na repertoaru imaju tekst ovog hrvatskog autora. Prema izjavi selektorice festivala Jasene Boka, na »Marulićevim danima« nastupit će i kazališta iz Poljske, Mađarske, BiH, Srbije i Crne Gore.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika