Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ademar Leon je veliki izazov

Rođeni Bezdanac Dalibor Čutura (1975.) već godinama s uspjehom igra rukomet u Španjolskoj, a odlične partije tijekom protekle ligaške sezone donijele su mu u 35-toj godini potpis na ugovor s Ademar Leonom, jednom od najboljih momčadi na Pirejima. Dane ljetnog odmora, kao i svake godine, koristi za posjet rodnom kraju, a ovaj razgovor vođen je u Somboru tijekom jednog veteranskog teniskog turnira na kojemu je i Dalibor sudjelovao i osvojio treće mjesto. 
»Rukometom sam se počeo baviti s deset godina u mom Bezdanu, u RK ‘Grafičaru’, potom sam s 15 godina prešao u Crvenku koja je tada bila prvoligaš, pa su uslijedili angažmani u Sintelonu iz Bačke Palanke, u Željezničaru iz Niša, a onda sam se otisnuo u inozemstvo i zaigrao za Fotex iz Veszprema. Nakon Mađarske sam otišao u Španjolsku, u kojoj sam već devet godina igrajući za momčadi Pilotes Posada (Vigo), Alcoverdas (Madrid), Arrate (Aimar) i sljedeće sezone ću zaigrati za Ademar iz Leona«, započeo je Dalibor razgovor, navodeći sve klubove u dosadašnjoj profesionalnoj rukometnoj karijeri. 
 
SREDNJI BEK
 
»Igram na poziciji srednjeg beka, što je neko moje prirodno mjesto u momčadi, jer zahtijeva dobar pregled i organizaciju igre, uz nužnu maštovitost pravovremenog rješavanja situacija na terenu. Mislim da sam ipak najjači po pitanju pregleda igre, a bez obzira što igram na mjestu beka postižem i dosta pogodaka na svakom susretu, pa sam ove godine bio treći strijelac Španjolske lige«.
 
ŠPANJOLSKA
 
Gotovo cijeli decenij Dalibor Čutura nastupa za španjolske klubove i konitnuitet dobrih igara nije promakao čelnicima Ademar Leona, jedne od najjačih momčadi uvjerljivo najbolje svjetske rukometne lige.
»Svaki meč je u Španjolskoj, što bi se reklo, ‘na nož’ i jednostavno nema lakih susreta. Još uvijek imam velikog motiva i volim igrati rukomet, unatoč godinama u kojima se nalazim i dvadeset godina profesionalnog igračkog staža.
 
ADEMAR LEON
 
»U novoj sezoni moj novi klub ima velike rezultatske planove, kako na domaćoj razini natjecanja u ligi i Kupu kralja, tako i na europskoj sceni u Ligi šampiona. U svakom slučaju, računa se da možemo i moramo biti među prve tri momčadi u španjolskom prvenstvu, a samim time su i apetiti mnogo veći nego prije. Drago mi je što me unatoč mojim godinama još uvijek cijene, a poziv jednog tako velikog kluba, kakav je Ademar Leon, u svakom slučaj iznimno godi i predstavlja veliki poticaj u daljnjoj karijeri. Mislim kako je protekla sezona bila jedna od najboljih u mojoj dugoj karijeri, osjećam se odlično i mislim da još mogu dosta toga pružiti u rukometu.
 
UTJECAJ HRVATSKOG 
RUKOMETA
 
»Nastupi u reprezentaciji su jako važni, a hrvatski rukometaši su izuzetno cijenjeni u Španjolskoj i svi igraju u najjačim klubovima. U ovoj sezoni za Ademar Leon ću igrati skupa s Denisom Buntićem i Veniom Losertom, proslavljenim hrvatskim reprezentativcima«.
 
RAZLIKE IZMEĐU 
PROFESIONALNOG 
NOGOMETA I RUKOMETA
 
Za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, izuzev Njemačke, rukomet je iznimno popularan sport i ima svoju brojnu publiku koja redovito posjećuje ligaške i međunarodne susrete, ali unatoč tome golema je razlika u financijskom vrednovanju rukometnih zvijezda spram njihovih nogometnih kolega.
»Velika je razlika po pitanju financijskih vrednovanja između nogometaša, pa i košarkaša, u odnosu na nas rukometaše, što nama naravno smeta, ali to je tako kako je i što da se radi. Rukomet je više nego solidno popularan u Španjolskoj, dvorane koje su specijalno građene za ovaj sport su redovito popunjene u nekom prosjeku od 3 do 4 tisuće gledatelja po jednom ligaškom susretu. Naravno, to se nikako ne može uspoređivati s nogometom i košarkom.   
 
TRI BRATA ČUTURA
 
Obitelj Čutura iz Bezdana dala je tri brata rukometaša (Dalibor, Davor i Petar) koji se svih proteklih godina profesionalno bave ovim atraktivnim, dinamičnim sportom.  
»U biti, mi smo nogometna obitelj, ali smo zbog visine i rukometne tradicije, koja decenijima postoji u Bezdanu, na koncu bili plasirani u rukomet i, eto, isplatilo se.  
 
BEZDAN
 
»Uvijek se rado vraćam svom Bezdanu, jer tijekom svih proteklih godina nikada nisam izgubio nostalgiju za rodnim krajem. Barem dva puta godišnje, zimi i ljeti, nastojim doći doma i provesti vrijeme s obitelji i prijateljima. Tijekom ljeta često znam zaigrati i rukomet s veteranima moga Grafičara, a odemo i na neke veteranske turnire u susjednu Mađarsku. Pokraj rukometa, kada sam na odmoru volim zaigrati i tenis, i redovito sudjelujem na veteranskom turniru u Somboru koji sam prošle godine osvojio, a ove godine sam se uspio plasirati u polufinale.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika