Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tri godine strpljivog rada

Izgradnja harmoničnih međuetničkih odnosa u sredinama koje su multikulturalne bila je zadaća trogodišnjeg regionalnog programa »Unapređenje etničkih odnosa u jugoistočnoj Europi«, koji se u protekle tri godine paralelno odvijao u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Albaniji. Uz podršku fondacija Kralj Baudouin, Charles Stewart Mott i Fonda za otvoreno društvo, Građanske inicijative iz Beograda su koordinirale rad na ukupno 32 projekta, koji su se odvijali na jugu Srbije u Sandžaku, istoku Srbije i u Vojvodini.
    »Osnovni cilj programa je uspostavljanje i razvoj boljih odnosa među različitim zajednicama u etnički mješovitim sredinama. U tom smislu, pružali smo podršku lokalnim inicijativama koje potiču suradnju među različitim etničkim grupama kroz uspostavljanje svojevrsnog foruma za dijalog različitih struktura lokalne zajednice, koji može onda doprinijeti pozitivnim promjenama u međuetničkoj suradnji. Ovakav program predstavlja odličan primjer suradnje civilnog sektora i lokalnih vlasti, što onda značajno doprinosi procesima demokratizacije na-še zemlje i njezinim nastojanjima da se priključi zajednici europskih država«, kaže    koordinatorica ovog programa u Srbiji Aleksandra Šanjević.
USMJERENOST NA MLADE: Program je u Srbiji započet u vrijeme narušenih međuetničkih odnosa i stoga je odgovornost nevladinih organizacija, koje su se uključile u program, bila izuzetno velika. Timovi, koji su na sebe preuzeli odgovornost da u svojoj lokalnoj zajednici rade na poboljšanju međuetničkih odnosa, pokazali su visok stupanj kreativnosti. Izvješća o urađenim projektima govore da je tijekom ove tri godine u programu na cijelom teritoriju Srbije sudjelovalo oko 4.000 osoba, pripadnika 12 etničkih zajednica, kao i pripadnici većinskog naroda.
    »Mi smo se u realizaciji ovog programa usmjerili na mlade, jer je to populacija na kojoj počiva budućnost ove zemlje. Ako oni budu formirani kao osobe koje nemaju predrasuda prema drugima i ako uvažavaju različitosti, vjerujemo da će znati donositi ispravne odluke i odluke na dobrobit svih« kazala je koordinatorica Šanjević.
DUGOTRAJNI PROCES: Jasno je da je izgradnja dobrih međuetničkih odnosa proces koji dugo traje i rezultati takvih nastojanja nisu uvijek odmah vidljivi. Ali je činjenica da su upravo mladi napravili najvidljivije pomake k pozitivnoj promjeni u ovom projektu. Naime, krajem prošle godine izmijenjani su posjeti mladih između Bečeja i Prijepolja, Sombora i Priboja, što su bila prva upoznavanja mladih iz ove dvije udaljene regije. Naravno, rezultat je bio da su otklonili predrasude. To bi trebao biti model koji neće realizirati nevladine udruge, nego mora biti politika države, ističe Tíbor Báló iz »Društva prijatelja djece«.
    Ono što također treba istaknuti kao pozitivni moment jest uključivanje lokalne zajednice u realizaciju projekta. Mnogi projekti su direktno ili indirektno podržani u sredinama u kojima su se odvijali. To je dobar znak, jer govori da lokalna zajednica lakše prepoznaje vrijednosti ovakvog programa, a tako podržava i napore nevladinog sektora da radi na harmoniziranju etničkih odnosa.                                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika