Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na redu su izgleda Mađari

Nakon najnovijih antimanjinskih grafita u Subotici, predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović izdao je sljedeće priopćenje:
    »U noći između četvrtka i petka (1. i 2. travnja 2004. godine) nepoznati počinitelji su počinili novi vid uznemiravanja pripadnika manjina, time što su napisali antimađarske grafite na više objekata u gradu. Uznemirujući grafiti oskrnavili su fasadi katedrale Svete Terezije Avilske, Mađarskog kulturnog centra Népkör i Hale sportova.
    U ime Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, i u svoje osobno ime izražavam najodlučnije ogorčenje zbog ovih događaja. Ovoga puta ‘na redu’ je izgleda mađarska nacionalna manjina. Ako imamo u vidu i događaje koji su se događali paralelno s posljednjim skrnavljenjem grobova na Kerskom groblju u Subotici; ispisivanje uznemiravajućih grafita na Domu kulture Rusina u Đurđevu i razbijanje prozora na prostorijama Kulturno-umjetničkog društva Slovaka u Bačkoj Palanci, ne može se, a ne zapaziti, da su poruke pripadnicima manjina veoma jasno upućene. Dio građana ove zemlje, hoćemo vjerovati vrlo mali, ovakvim porukama pripadnicima manjina vrši direktni atak na kulturnu cjelinu većinskog srpskog naroda u čije okrilje spada i sav kolorit manjinskih kultura. Ne može se ni zamisliti koliko bi ta kultura bila siromašnija da u njoj ne postoje i subkulturni sistemi manjinskih zajednica.
Također, ponovno u ime Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, i u svoje osobno ime pozivam sve ljude dobre volje da učine maksimalne napore da se sačuva mirni suživot ljudi svih nacionalnosti na ovim prostorima, kao i da se svi maksimalno potrude da nam zajednički život na ovim prostorima bude ne samo moguć i snošljiv, već da nam svima čini iskrenu radost i zadovoljstvo što imamo jedni druge i što jedni druge obogaćujemo. Samo tako ćemo moći u Europu i Svijet, odnosno samo tako je već Europa i Svijet u nama i sa nama.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika