Kolumne Kolumne

Mjere štednje

 

Iako su ovo tek prvi dani proljeća, držeći se pomalo i basne o cvrčku i mravu, jedan broj stranica u našem tjedniku tiska se od ovog broja u crno-bijeloj tehnici. Nepisano je pravilo da je svaka »slika« odraz odreðenih »prilika«, a ovo naše aktualno vrijeme iziskuje »šporovanje«, jer život nije negdje drugdje i sutra, nego ovdje i danas. Nužnost poslovanja, pa tako i poslovanja NIU »Hrvatska riječ«, iziskuje prilagođenost aktualnim ekonomskim uvjetima. Štedjelo se na plaćama, koje uposlenicima ove ustanove nisu četiri godine podizane, pokazatelji govore kako je sada prosjek plaća uposlenih u ovoj ustanovi manji nego 2007. godine, a donesena je i odluka da se određeni broj stranica tiska crno-bijelo, zbog daljnje štednje. Takoðer, i odreðeni broj stranica podlistaka za djecu i mlade, »Hrcko« i »Kužiš«, tiskat će se crno-bijelo.

U svakidašnjim razgovorima o ekonomiji ili, pak, u medijskim vijestima i analizama stručnjaka o ovdašnjim gospodarskim rezultatima, već je poduže vrijeme nezaobilazna riječ recesija, koja po definiciji iskazuje stagnaciju, nultu stopu rasta, ili gospodarski pad u cjelokupnom perfomansu jedne ekonomije, a koja se sada iskazuje kao rezultat svjetske ekonomske klime. Što učiniti u takvim vremenima, osim se držati stare izreke – štednja je mudrost trošenja. U ovoj priči o štednji, ipak raduju pokazatelji izvješća o poslovanju NIU »Hrvatska riječ« za 2010. godinu, koji iskazuju pozitivu u razlici između prihoda i rashoda, a godi i činjenica da su povećani prihodi od prodaje tjednika i knjiga u našoj nakladi, te reklama.

Dobra je vijest i da je na sastanku predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, hrvatskih udruga s područja općine Bač, lokalne radijske postaje i lokalne samouprave donesen zaključak da bi emisija na hrvatskom jeziku »Zvuci bačke ravnice«, koja se emitira na Radio Bačkoj u Baču, trebala biti produljena s jednog na dva sata tjedno. Formirano je programsko vijeće, a postignuti su i dogovori u svezi s financiranjem ove emisije o čemu donosimo prilog u ovom broju našeg tjednika.

Prvog dana proljeća obilježen je ovogodišnji Svjetski dan poezije u Novom Sadu u organizaciji Društva književnika Vojvodine. Možda se nekima čini kako ovo vrijeme, bremenito ekonomskim nedaćama, nije vrijeme za poeziju, ali kako poezija nema rok trajanja, nema brige, poezija nije iščezla i uvijek čeka nepoznate čitatelje, a sve one čitatelje, koji knjige ne poimaju tek kao puku razbibrigu, obradovat će upravo objavljena treća knjiga »Izabranih drama« Matije Poljakovića u nakladi naše ustanove.

Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika