Kultura Kultura

Nutarnja vatra što »osjeti, zna, čeka«

U nakladi Hrvatske čitaonice Subotica nedavno je objavljena knjiga poezije Magma subotičke pjesnikinje Nevene Mlinko. Predstavljanje ove zbirke priređeno je u ponedjeljak, 17. lipnja, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, uz odličan odziv publike.

Osim autorice, o Magmi su govorili njezin recenzent, hrvatski književnik podrijetlom iz Subotice Neven Ušumović i urednica knjige Katarina Čeliković.

Magma, kao druga zbirka ove pjesnikinje, donosi trideset i tri pjesme, među kojima i nekoliko triptiha. U biti pojam iz geografije, magma je, u interpretaciji Mlinko, naša nutarnja vatra koja »osjeti, zna, čeka svog najvećeg junaka«.

»U ovoj su knjizi sabrane pjesme koje su nastajale prethodnih od pet do osam godina. Dakle, rukopis je dugo stajao u ladici, čekao da vrijeme učini svoje kako bi se iskristalizirali stihovi i kako bismo čitateljima ponudili najbolje od onoga što nosim u sebi. U Magmi sam ponudila, kako i sam naslov kazuje, onu našu nutarnju vatru, ono što svatko od nas krije u sebi i nosi ispod površine, samo je pitanje kada će izbiti van. Za razliku od moje prve zbirke pjesama, gdje su pjesme činile jedan zatvoreni ciklus, Magma je drukčija, tu su pjesme različite i raznorodne ali su se našle pod okriljem te jedne povišene temperature, kako emotivne tako i misaone, i jednih korica. Više je različitih tema i motiva kojih se dotičem te pozivam sve čitatelje da se upuste u tu avanturu čitanja Magme«, kaže Nevena Mlinko.

Zvučno bogatstvo

Po riječima Nevena Ušumovića, Magma se znatno razlikuje od Nevenine prethodne, ujedno i prve zbirke pjesama Vinjete Bola (Matica hrvatska, Subotica, 2021.)

»Dok su te pjesme bile intimne, svedene, jezgrovite, kratkoga stiha, meditativne, Magma je, kao što i taj izvanredan naslov govori, jedna spektakularna knjiga. Nevjerojatno je njezino zvučno bogatstvo, kako se autorica poigrava aliteracijom, asonancom, rimama, sve je nepredvidivo i originalno, pritom jako ritmično. Ujedno, to je poezija koja je scenična, koja se može čuti u ušima, ima jedan kazališni moment. S druge strane, radi se o vrlo dubokoj poeziji, koja se kao i Vinjete Bola bavi onim ključnim odnosima za poeziju, odnosima lirskog 'ja' i nekog drugog, nekog 'ti' koje vodi često u ljubavnu poeziju. Ali kod Mlinko je ključna stvar da se taj odnos produbljuje i ima svoju religioznu dimenziju i kod nje uvijek iščitavamo jedan poseban, mističan osjećaj prema jeziku koji nas vodi onkraj, u transcedentalno«, kaže Ušumović.

Suvremeno i tradicionalno

Kako dodaje, Mlinko je pjesnikinja suvremena u izrazu, sklona eksperimentu, ali se pritom oslanja na tradiciju, i to ne samo pjesničkoga jezika već i duhovnog naslijeđa.

»Takav raspon je zaista rijedak u okvirima hrvatske književnosti u Vojvodini«, smatra Ušumović.

Katarina Čeliković je podsjetila kako je Mlinko već svojom prvom zbirkom privukla pozornost javnosti; naime, za Vinjete Bola dobila je ZKVH-ovu trijenalnu nagradu Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije. Dodala je i da Magma, osim sadržajem pjesama, mami čitatelja i vizualno čemu pridonose i ilustracije dizajnera Darka Vukovića iz Novog Sada.

Knjiga Magma tiskana je potporom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Nevena Mlinko master je profesorica književnosti i teatrologinja iz Subotice. Poeziju i književnu kritiku objavljuje u domaćoj periodici. Stihovi su joj uvršteni u više antologijskih izbora hrvatskog pjesništva u Vojvodini. Poeziju piše na standardnom hrvatskom jeziku i na bunjevačkoj ikavici. Bavi se i kazalištem, voditeljica je Književno-teatarskog kružoka pri HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Za dramatizaciju i režiju Avaških godina Milovana Mikovića dobila je 2020. priznanje Grada Subotice Dr. Ferenc Bodrogvári.

D. B. P.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika