Kultura Kultura

Započeo proces nominacije nematerijalnog kulturnog nasljeđa Hrvata na nacionalnu listu u Srbiji

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pokrenuo je aktivnosti vezane uz proces nominacije nematerijalnog kulturnog naslijeđa Hrvata na nacionalnu listu Srbije. U Muzeju Vojvodine održan je 18. lipnja prvi radni sastanak s regionalnom koordinatoricom za nematerijalno kulturno naslijeđe, muzejskom savjetnicom i etnologinjom u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu dr. sc. Tatjanom Bugarski na kojem su sudjelovale ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković, etnologinja u Zavodu Senka Davčik i predsjednica Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta Ljubica Vuković Dulić, objavio je ZKVH.

Zavod je kao predlagač pripremio dokumentaciju za prijavu i upis u Nacionalni registar Srbije dva elementa – Stvaralaštvo u tehnici slame i Dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora. Koordinatorica poslova u Zavodu Senka Davčik u suradnji s lokalnom zajednicom prikupila je dokumentaciju koja se sastoji od obrasca za upis elemenata u Nacionalni registar, mišljenja stručne institucije, suglasnosti članova zajednice koja njeguje taj element, suvremene fotografije i video materijala. Ovom vrlo kompleksnom poslu pristupilo se u Zavodu nakon seminara na temu Nominacija nematerijalne kulturne baštine – iskustva i izazovi u Hrvatskoj i Srbiji kojega je 25. studenoga 2023. godine u Hrvatskom domu – Matici u Subotici organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

»Zavod je kao predlagač kroz dokumentaciju predstavio dva elementa koji su prepoznati kao zajedničko naslijeđe, značajno za zajednicu i lokalnu sredinu, kao što je Dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora. Stvaralaštvo u tehnici slame je prepoznato i u širem kontekstu te smo u suradnji s nositeljima i zajednicom na prostoru Subotice, Tavankuta i drugih naselja nominirali ovu vještinu rada s materijalom kao što je slama jer se u našem narodu prepoznaje kao vrlo važan identifikacijski element. Kroz dokumentaciju je predstavljeno što je urađeno na polju očuvanja spomenutih elemenata i kako su definirane mjere očuvanja koje će se provoditi ubuduće, na koji način će predlagač(i) i druge relevantne institucije i organizacije doprinijeti tom procesu. Svjesni smo kako je izrada nominacija samo jedna moguća faza i dio svih aktivnosti usmjerenih očuvanju nematerijalnog naslijeđa. Stoga želimo s lokalnom zajednicom, a sada u Zavodu imamo i osobu koja kao etnolog može adekvatno pratiti sve aktivnosti, uz stručnu pomoć Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i koordinatorice dr. sc. Tatjane Bugarski, učiniti sve da se ovo nematerijalno kulturno naslijeđe održi i razvija kako bi time još više porasla svijest o vrijednosti naše kulturne baštine«, izjavila je ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika