Kultura Kultura

Topoteka »Baština Hrvata u Srbiji« predstavljena na 32. ICARUS konvenciji u Novom Sadu

Međunarodna ICARUS konferencija, 32. po redu, pod nazivom Archives and research – betweem the analog and the digital (Arhivi i istraživanja – između analognog i digitalnog) održana je od 5. do 7. lipnja 2024. godine u Novom Sadu. Ovo međunarodno okupljanje organizirali su Arhiv Vojvodine, Povijesni arhiv Grada Novog Sada i ICARUS (International Center for Archival Reaserch).

Djelatnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako imao je izlaganje na temu Topoteka 'Baština Hrvata u Srbiji' – markeri etnokulturnog identiteta u kojem je predstavio razloge za otvaranje topoteke, način prikupljanja materijala i rada na promociji topoteke, ciljeve i ostvarene rezultate u posljednje 4 godine.

»Možemo reći da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Objavljeno je 1.230 fotografija koje su prikupljene od značajnog broja sudionika, veliki dio mjesta u kojem žive Hrvati je uključen u topoteku, uspjeli smo zainteresirati javnost, angažirati suradnike te topoteka Baština Hrvata u Srbiji danas predstavlja značajnu arhivsku zbirku koja čuva svjedočanstvo o trajanju Hrvata na ovom prostoru«, rekao je, među ostalim, Bako.

Kako navode u ZKVH-u, topoteka je otvorena u prosincu 2019. godine kao dvadeseta, a prva u Srbiji i plod je iznimne suradnje s Icarusom Hrvatska i predsjednicom Vlatkom Lemić. Riječ je virtualnoj platformi ICARUS centra kojom se javnosti predstavljaju fotografije, pisma, karte, razglednice i drugi dokumentarni materijali iz prošlosti i sadašnjosti koji tematiziraju baštinu Hrvata u Srbiji. Ova digitalna zbirka omogućava veću dostupnost građe za istraživanja i publiciranje tako stečenih znanja o hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji može se naći na internetskoj adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/, a može joj se pristupiti i preko WEB stranice Zavoda na sljedećem linku: https://www.zkvh.org.rs/topoteka. Projekt topoteke Bašina Hrvata u Srbiji je redovito podržan i od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

H. R.

 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika