Sport i zabava Sport i zabava

Transfer u koledž nogomet

Dvadesetogodišnji mladi subotički nogometaš Vanja Kopunović će uskoro rodni grad zamijeniti novom adresom u Sjedinjenim Američkim Državama. Već ovoga ljeta putuje za Teksas, gdje bi sljedeće četiri godine trebao studirati i igrati nogomet.

Kada si počeo trenirati nogomet?

Od malena sam pokazivao interes za igranje nogometa, posve normalno budući da je moj otac Aleksandar bio profesionalni nogometaš (igrao u Prvoj ligi u pet država). Ispočetka su to bile tzv. škole nogometa, a kada sam krenuo u srednju školu, onda sam započeo svoj ozbiljniji igrački staž u NK Spartak gdje sam prošao sve pionirske i juniorske starosne kategorije.

Već zarana si se okušao i u inozemstvu, jer si igrao godinu dana u Sloveniji...

Proveo sam jednu omladinsku sezonu u Domžalama, ali sam se ipak, zbog budućih studentskih planova, odlučio vratiti doma u Suboticu gdje trenutačno igram za seniorsku momčad Preporoda iz Novoga Žednika koja se natječe u Vojvođanskoj ligi skupina Sjever.

Ali, sve navedeno je samo svojevrsna nogometna uvertira pred odlazak na školsko-sportske studije u SAD. Gdje ćeš, od jeseni, studirati i igrati nogomet?

Nakon apliciranja putem specijalizirane nogometne platforme dobio sam poziv od jednog koledža iz savezne države Teksas, koji se nalazi na oko pola sata udaljenosti od Dallasa.

Kakvi su tvoji američki »životno-nogometni« planovi?

Prije svega želio bih završiti četverogodišnji školski studij na tom koledžu, a na terenu na najbolji način pružiti svoj igrački maksimum i time opravdati svoj dolazak u SAD.

Hoće li odlazak u novu sredinu, ukoliko to bude potrebno za momčad, možda uvjetovati i promjenu igračke pozicije?

Iskreno, ne vjerujem jer sam po nogometnoj vokaciji, svih proteklih godina, čisti napadač. Ali, ako se u interesu momčadi od mene bude tražio premještaj na neku drugu poziciju, naravno da ću pozitivno odgovoriti na zahtjev trenera. Mislim da mogu igrati na svakoj poziciji, ali svakako mislim kako najviše mogu doprinijeti u navalnoj formaciji.

Vratimo se, na koncu razgovora, još malo na studijski program i reci nam o kojim se školskim studijama radi?

Nastavni odjel u trajanju od četiri akademske godine zove se General administration i marketing, a uz školovanje usporedo ide i sportski program igranja za nogometnu koledž momčad. Trudit ću se biti jednako uspješan u oba koledž sektora.

D. P.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika