Kolumne Kolumne

(Iz)bori (se)

Rok za predaju izbornih lista za lokalne (i beogradske) izbore istekao je u nedjelju u ponoć. Do tada su stranke i koalicije radile na terenu, odnosno na prikupljanju potpisa potpore koji se predaju uz listu kandidata za lokalne izbore. Nekima je to išlo lakše i brže, neki su se malo više pomučili, neki su se trudili, ali nisu uspjeli, a neki se nisu ni potrudili, kao oni koji su listu predali sa samo jednim potpisom (od potrebnih 1.000). Neki su osjetili posljedice tek usvojenih dopuna Zakona o biračkom spisku, pa im je lista odbijena, jer su kandidati mjesto prebivališta promijenili nekoliko tjedana prije. A zakonska dopuna (koju je tražila oporba) kaže da na novoj adresi neće moći glasovati oni koji su prebivalište promijenili u proteklih jedanaest mjeseci. No, trebalo se sjetiti da to isto važi i za kandidate za zastupnike. Ili je možda sve to opstrukcija i pokušaj vlasti da ih spriječi sudjelovati na izborima (pucajući iz njihovog oružja), kako tvrde ti koji su odbijeni.

To je samo jedan od paradoksa ovih izbora. Dio oporbe koji bojkotira beogradske izbore u nekim lokalnim sredinama sudjeluje na izborima, pa su sada birači zbunjeni tko i gdje izbore bojkotira, tko, gdje i s kim izlazi na izbore.

Bit će zbunjeni i kada 2. lipnja dobiju glasački listić, jer je popis onih koji žele trčati izbornu utrku ili točnije rečeno boriti se za dio vlasti u nekim gradovima i općinama i prije nego što su proglašane sve liste dulji od 10. Razumljivo. Lokalni izbori nam se ne događaju svako malo, kao oni republički, već će se na novu političku priliku opet čekati četiri godine.

No, možda će taj popis negdje biti i skraćen. Možda će dio oporbenih stranaka uslišiti poziv drugih, također oporbenih, stranaka koje opet pozivaju na povlačenje iz izbornog procesa.

Možda birači neće znati tko, s kim i zašto izlazi na izbore. Možda neće znati kakvi su lokalni programi i koje lokalne probleme pretedenti za vlast (ili barem svoj stolac u lokalnom parlamentu), oni za koje trebaju glasovati stavljaju u prvi plan. Ali dosadno biti neće.

Z. V.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika