Kolumne Kolumne

Oporba i njihovi čvorovići

Da su kojim slučajem u središtu medijske pažnje, predizborne »aktivnosti« u Subotici po svojim bizarnostima nadmišile bi i one beogradske. Taman kada je žabokrečina lokalne političke scene prekrila posljednji krug na površini što ga je proizveo listić priopćenja Pokreta građanske Subotice (PGS) o bojkotu izbora iz njezinih se dubina pojavio »blupić« u vidu najave formiranja liste Subotica protiv nasilja – biram Suboticu – koju čine Narodni pokret Srbije (NPS), Demokratska stranka (DS), Zeleno-levi front (ZLF), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Demokratska zajednica Hrvata (DZH) – a čija je nositeljica bivša ravnateljica Suvremene galerije, povjesničarka umjetnosti Nela Tonković. Na taj način građani Subotice koji nisu skloni aktualnoj vlasti, a takvih je zacijelo i više od polovine, dobili su alternativu PGS-u, odnosno odgovor na nedavno pitanje iz naslova ove kolumne »a tko će nam sad biti oporba«.

Svjesni svoje snage i (ne)moći, ali i želje za »drugačijom Suboticom« u gradskom parlamentu, gradski odbori NPS-a, DS-a, ZLF-a, LSV-a i DZH-a ujedinili su svoje prutiće ne bi li od njih sastavili batinu kojom će iz kabineta lokalne samouprave istjerati dosadašnje koalicijske partnere, prije svega iz redova Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) te njihovih politički beznačajniih priljepaka. Za promatrača sa strane – onog sklonijeg Davidu u borbi s Golijatom i onog kojem je svaka vlast predmet provjere i analize – reklo bi se stvoreni su uvjeti za kakvu-takvu političku borbu čiji će ishod biti poznat u noćnim satima 2. ili jutarnjim 3. lipnja.

Međutim, tek nakon najave spomenute liste površina žabokrečine, zvane politička scena grada, počela se micati. Dio PGS-a, predvođen donedavnim šefom kluba vijećnika Miroslavom Milojevićem i bivšim gradonačelnikom Jenőom Maglaijem, najavio je također formiranje predizborne liste i tako učinio još zanimljivijim ovaj oporbeni cirkus. Nakon njihove najave o sudjelovanju na izborima neutralnom građaninu, onom sklonijem Davidu, ostaje zbunjilo u vidu nekoliko pitanja, od kojih su najvažnija bar dva: tko je pravi PGS – onaj za bojkot ili onaj za izbore, odnosno u čiju korist rade ako se bore protiv i ovako skrpljene oporbe?

Nije, međutim, ni to sve: krivotvorina falsifikata osvanula je prije šest dana i na mrežnim stranicama Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP). S istaknutim čaršavom na stolu subotičkog SSP-a na kom piše »Subotica protiv nasilja« u tekstualnom dijelu stoji kako je »u ovakvim okolnostima bojkot izbora jedini način (borbe, prim. a.)«! Kako se, dakle, duet Milojević-Maglai naknadno prikazao kao Bim a ostatak PGS-a (ako taj pokret u tom obliku uopće više i postoji) kao Bum tako i subotički SSP sve više podsjeća na Frita, a koalicija Subotica protiv nasilja na Fruta, što u konačnici daje sliku Šestorice veličanstvenih Čvorovića.

I što onda preostaje običnom građaninu, onom sklonom Davidu, kada sama oporba lopatama baca klipove u vlastite kotače a da prava borba još nije ni počela? Koji argument uzeti prije odluke o izlasku na izbore ili bojkotu 2. lipnja: da se vrijedi boriti u bilo kakvim uvjetima ili je upravo zbog istih tih uvjeta svaka borba uzaludna, pa treba izabrati neki drugi način za ostvarenje cilj(ev)a s jednim jednostavnim potpitanjem za ovu drugu opciju: koji? Naravno, otrežnjujuće ovih dana djeluje i postizborna slika iz Hrvatske: kako znati da te nakon izbora neće izdati upravo oni koji su se zaklinjali u svoju postojanost već nakon prvog poziva u zamjenu za neku funkciju, čineći od sebe lafa a od tebe koji si za njega glasao magarca? I kako se onda oprati pred sobom ne pitajući se što sam uopće sudjelovao u svemu tome i dao vlastiti legitimitet?

A opet: ima li smisla bojkot kada on nije jedinstven?

E, s takvim unutarnjim dijalozima ne bori se onaj koji je oduvijek navikao navijati za Golijata. Uvaljen u vlastiti komoditet gleda Božanskog i sluša bajke koje ga obasipaju sa svih strana. Ako ćeš gospodarski, tigar smo; ako ćeš vojno, sila smo; ako ćeš nacionalno, naše jedinstvo jamac je uspjeha; ako ćeš moralno, što su svjetske zavjere naspram nebeske pravde. I u pravu je: gledajući ovu oporbenu fisiju, iz stanja hipnoze probudit će se ljutit i zbunjen. Bajke su, priznat ćete, ipak ljepše. Makar bile i za odrasli svijet.

Z. R.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika