Kolumne Kolumne

Nove vlade i nova-stara imena

Prije isteka zakonskog roka i prije višednevnih praznika, jer zgodno su se poklopili prvomajski praznici i pravoslavni Uskrs, konačno je Srbija dobila Vladu, koja bi naredne četiri godine trebala voditi ovu državu. Već je nazvana Vladom kontinuiteta. Ne samo po strateškim ciljevima koji su zacrtani već i po tome što se su se u Vladu vratila otpisana imena i po tome što su ključne resore obrane, policije i vanjskih poslova zadržala provjerena imena.

Svoj resor, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni djalog, zadržao je i Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a. Koalicija Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osvojila je dva zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, a dobila isto toliko ministarskih mjesta. Može se reći da su dobro ispregovarali ili je Vučićeva procjena bila da je dobro u Vladi imati i uz sebe držati predstavnike »osjetljivih« manjina.

»Osjetljive« srpske manjine definitivno neće biti u novoj Vladi Hrvatske. SDSS je donio odluku da neće ići s Domovinskim pokretom, a čak i da hoće neće Domovinski pokret s njima. Plenković će ostati bez potpore Pupovca, ali ne i bez potpora zastupnika ostalih nacionalnih manjina koji su donedavno izjavljivali da je osam zastupnika manjina jedinstveno – ili svi ili nitko. To jedinstvo je ipak razbijeno. Pitanje je je li prevladala pragmatičnost, jer bez potpore manjinskih zastupnika HDZ i DP ne bi imali većinu ili je ustupak dobiven za potporu ponuda koja se ne odbija.

U Srbiji je krenula i kampanja za lokalne izbore. U nedjelju, 12. svibnja, rok je kada svi koji se žele boriti za lokalne zastupnike trebaju predati liste. Neki su to već i učinili, a naprednjaci ni ovoga puta nisu dozvolili da im bilo tko preotme prvo mjesto na listi.

DSHV, kao stranka nacionalne manjine izlazi na izbore u Subotici, a potpisi potpore u Somboru u vrijeme zaključenja ovog broja još su se prikupljali. U programu sažetom u 10 točaka konkretno su pobrojana područja za koja će se DSHV zalagati u lokalnim sredinama. Druga hrvatska stranka utopila se u široku koaliciju oporbenih stranaka.

Odluka će pasti 2. lipnja.

Z. V.

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika