Kolumne Kolumne

(Opet) o izborima

Sada i službeno: lokalni izbori u Srbiji bit će održani 2. lipnja, istog datuma kada i oni za Grad Beograd. Glasovat će se uz glavni grad i za vlast u 89 gradova i općina, a najveći broj ih je iz Vojvodine.

Najspremniji za predizbornu utakmicu očekivano bili su naprednjaci. Kao da su u niskom startu samo čekali znak i potpisi potpore listi već su bili spremni. I već 27. travnja, samo dan nakon što je predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala izbore, liste s imenima kandidata za lokalne zastupnike i potpisi potpore birača bile su predane lokalnim izbornim komisijama. Lista nosi naziv Aleksandar Vučić – Subotica sutra, Sombor sutra... Tako ni u borbi za vlast na lokalu naprednjaci ništa ne prepuštaju slučaju. U svemu se mora biti prvi.

Lista je koalicijska, jer se SNS-u prikačilo još nekoliko stranaka, a među njima je kao koalicijski partner i Srpska radikalna stranka. (O imenima koja su nekada vedrila i oblačila u nekim drugim, programski sasvim suprotnim strankama, suvišno je ponovno i govoriti.)

Oni koji nisu bili tako brzi, ili bolje rečeno nisu imali takvu logistiku, imaju do 13. svibnja rok za predaju listi za lokalne izbore. Tada će biti poznat i konačan spisak stranaka koje će izaći na crtu pred svoje sugrađane.

Do tada, a možda i prije tiskanja ovog broja Hrvatske riječi, koji smo zbog praznika zatvorili u ponedjeljak, znat će se kadrovska rješenja u Vladi Srbije za naredne četiri godine. Vladu su u drugi plan bacila krupna vanjsko-politička pitanja, pa se proteklih tjedana rijetko tko i bavio fenomenom da više od tri mjeseca nakon izbora u kojima većina nije upitna Srbija nema novu Vladu. A i zašto bi to bila tema kada su tri mjeseca i još koji dan ipak manje od šest mjeseci koliko je trajalo iščekivanje nakon izbora 2022. godine?

A i zašto bi bila tema kada u Srbiji nije ništa neobično da se na kadrovska rješenja u Nemanjinoj 11 čeka i čeka. I u Miloševićevoj i postmiloševićevoj Srbiji. Tada se čekalo na koalicijske dogovore. A sada?

Z. V.

 

 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika