Aktualno Aktualno

DSHV čestitao HDZ-u, pobjedniku na izborima za Hrvatski sabor

Na jučer održanim izborima za Hrvatski sabor, lista koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica osvojila je najviše zastupničkih mjesta, 61. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je pobjedniku izbora predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na ovome uspjehu, »zadovoljan što su i Hrvati u Republici Srbiji, više no ikada do sada, i, u strukturno-organizacijskom smislu kvalitetnije, dio te pobjede«.

»Naime, na tri biračka mjesta u Republici Srbiji, koja se nalaze u XI. izbornoj jedinici, glasovalo je 1117 državljana Republike Hrvatske. To je gotovo tri puta više no na prošlim parlamentarnim izborima te daleko najviše u odnosu na sve parlamentarne izbore do sada. Lista HDZ-a je na dva biračka mjesta u Subotici i jednom u Beogradu osvojila 76,8 % glasova i uvjerljivo pobijedila. Kandidatkinja hrvatske zajednice u Srbiji i članica DSHV-a Jasna Vojnić osvojila je 686 preferencijalnih glasova, što je daleko najviše u odnosu na sve druge kandidate na svim izbornim listama«, navode u DSHV-u.

Kako se dodaje, i kao politička stranka i kao zajednica uspjeli su, sudeći prema postignutim rezultatima, umreženi s užim timom izbornog stožera Jasne Vojnić, u organizacijskom i mobilizacijskom aspektu postići vrlo visoku koheziju među Hrvatima u Srbiji glede potpore listi HDZ-a i samoj kandidatkinji Vojnić.

»To je podrazumijevalo aktiviranje i predani rad sa svima koji su svojim djelovanjem bili, ili su dalje povezani s nacionalno-manjinskim predstavničkim tijelom naše zajednice, članovima mjesnih odbora i podružnica naše stranke, tijelima i članovima hrvatskih udruga kulture u cijeloj Srbiji te vjernicima Hrvatima pojedinih katoličkih župa u Bačkoj, Srijemu i Beogradu. Posebno smo, u tom smislu, ponosni na javna očitovanja potpore listi br. 5 i kandidatkinji Vojnić, na sustavne aktivnosti na pozivanju i organiziranju članova udruga, od osobnih kontakata do složenijih oblika organizacije, među kojima je i organizirani prijevoz do biračkih mjesta budući da ona obuhvaćaju birače s površina od više desetina tisuća četvornih kilometara. Kandidatkinja Vojnić je, razvijajući prepoznatljiv izričaj, učinila da se kod naših sunarodnjaka probudi svijest o značaju izbora. Među prvima smo, mi, Hrvati u Srbiji, sve vrijeme bili po uvažavanju od strane vodstva pobjedničke stranke i liste. Pokazali smo, što je nama u DSHV-u napose važno, kako smo narod koji je zahvalan, koji zna značaj i cijeni vrijednost gesti skrbi nositelja vlasti u Republici Hrvatskoj spram nas. Pokazali smo, konačno i samima sebi, kolika može biti snaga našega zajedništva«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika