Aktualno Aktualno

Započelo glasanje u dijaspori za Hrvatski sabor

Prvi je dan glasanja na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske. U Srbiji se glasanje provodi na dva biračka mjesta, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Subotici i Beogradu.

Hrvati iz Srbije prvi puta na ovim izborima svoje predstavnike imaju na dvije liste XI. izborne jedinice. Na listi Hrvatske demokratske zajednice u ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, a lista za dijasporu Fokus – Republika specifična je po tome što su joj svi kandidati iz Srbije, uz nositelja Tomislava Stantića.

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici jutros je glasala Vojnić s liste broj 5 i Stantić s liste broj 2 te predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Vojnić je poručila kako je za hrvatsku zajednicu u Srbiji veliki uspjeh što je na listi HDZ-a.

»Mi ne očekujemo previše, mi smo previše već dobili. Samim ovim što smo na listi HDZ-a i što smo dobili priliku da imamo na neki način kampanju u našoj zajednici i da bude priznata naša zajednica od Hrvatske. Ishodi su zaista veliki«, rekla je Vojnić.

Što se tiče broja birača, Vojnić je navela kako na njega utječu činjenice da nemaju svi Hrvati iz Srbije hrvatsko državljanstvo te da se u Srbiji može glasati na samo dva biračka mjesta.

»Dosta naših državljana, tj. pripadnika naše zajednice nema hrvatsko državljanstvo i tek sad smo ih možda motivirali da zatraže dokumente. Činjenica jeste i to da pripadnici hrvatske zajednice, tj. oni koji imaju hrvatsko državljanstvo mogu glasati na samo dva mjesta. To znači da naše glasačko mjesto pokriva tisuće kvadratnih metara i da naši birači moraju biti visoko motivirani da dođu u Suboticu ili Beograd. Nadam se da će Hrvatska u neko dogledno vrijeme poboljšati te izborne uvjete«, kazala je Vojnić

Navela je Vojnić i kako su Hrvati u Srbiji lojalni i konstruktivni građani države gdje žive i da mogu doprinositi državi gdje jesu i biti na ponos domicilnoj državi.

Nositelj liste broj 2 Stantić pozvao je glasače da izađu u što većem broju jer, kako je rekao, hrvatske dijaspore u svijetu ima puno više nego što se to vidi na izborima.

»Na prošlim izborima od 28.000 glasača koji su izašli na izbore u dijaspori, čak 21.000 je bila iz Bosne i Hercegovine«, rekao je Stantić i poručio kako bi trebalo bolje participirati hrvatske glasače diljem svijeta pa tako i iz Srbije.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za hrvatske državljane u Srbiji održava se danas i sutra od 7 do 19 sati u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu (Ulica kneza Miloša 82/I. kat) te u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici (Ulica Maksima Gorkog 6).

Izbori za Sabor u inozemstvu će se održati u 41 državi, u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Na najvećem broju biračkih mjesta glasovanje je počelo jutros u 7 sati. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, biračka mjesta tada su otvorena u 22 europske države, te u Egiptu i Južnoafričkoj Republici.

U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište.

U inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za hrvatske državljane u Srbiji održava se danas i sutra od 7 do 19 sati u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu (Ulica kneza Miloša 82/I. kat) te u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici (Ulica Maksima Gorkog 6).

J. D. B.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika