Tema Tema

Iskustvo koje bi rado ponovili

»Obrazovanje na hrvatskom danas vidim kao odličan način učenja na materinjem jeziku, koje ima sve razine počevši od vrtića pa do srednje škole, bez prekida«, priča maturantica Gimnazije Lucia Mamužić

Upis djece u osnovne škole je u tijeku, a roditelji se danas sve više premišljaju oko izbora učiteljice i škole u kojoj će dijete započeti svoje obrazovanje. Kada su u pitanju hrvatski odjeli, 22. generacija učenika sjest će u školske klupe i nastavu pohađati na svom materinjem – hrvatskom jeziku.

Koliko će učenika biti u ovoj generaciji ovisi upravo od roditelja i njihovog opredjeljenja. Trenutno cjelovita nastava na hrvatskom jeziku postoji u OŠ Matko Vuković i OŠ Ivan Milutinović u Subotici i Maloj Bosni, u OŠ Matija Gubec u Tavankutu, OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu i OŠ 22. oktobar u Monoštoru, a ukoliko bude zainteresiranih može se otvoriti i u drugim mjestima.

Iskustvo od vrtića do fakulteta

Nakon završene osnovne škole na hrvatskom jeziku učenici mogu upisati bilo koju srednju školu, a tome svjedoče ovogodišnji maturanti, koji su u nekom od ciklusa ili čak cijelom obrazovanju bili u nastavi na hrvatskom jeziku. 

Ana Vukov maturantica je srednje Medicinske škole u Subotici na smjeru – fizioterapeut, a u obrazovanje na hrvatskom jeziku ušla je još u vrtiću.

»U cjelovitoj nastavi na hrvatskom sam još od vrtića i na to gledam kao divno iskustvo. Moji roditelji su odlučili upisati me i u osnovnoj školi u hrvatski odjel, i sada sam im zahvalna na tome. Završavam srednju školu također na hrvatskom jeziku i planiram upisati studij za fizioterapeuta u Vukovaru«, priča Ana i pojašnjava: »Kad znate da netko misli na vas i želi pomoći oko vašeg uspjeha i školovanja je gesta koja puno znači. Tome svjedoče i osigurane upisne kvote za nas, buduće studente. Tijekom dosadašnjeg školovanja smo imali i puno prilika za putovanje. Obišli smo razna mjesta, imali profesionalnu orijentaciju za dalji upis. Sada kada završavam ovaj ciklus školovanja, preporučujem i drugima nastavu na hrvatskom jeziku, što zbog kvalitete, što zbog raznih putovanja i iskustva koje smo dobili s njima«.

Među maturantima općeg smjera u Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici je i Teo Margetić koji je u nastavi na hrvatskom jeziku također od vrtića.

»Na cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku gledam iznimno pozitivno, jer smatram da mi je takav vid nastave pružio potreban kontinuitet i kvalitetu kroz sve nivoe obrazovanja. Smatram da su moji roditelji donijeli ispravnu odluku i zbog toga sam od početka dobio dobre temelje. Tu su također i prijatelji, neki još od vrtića, s kojima se i danas družim. Planiram nastaviti svoje obrazovanje na Pravnom fakultetu. Još uvijek imam neke nedoumice oko mjesta studiranja, međutim to će vjerojatno biti Novi Sad ili Beograd. Opći smjer u Gimnaziji pruža dobar temelj i odskočnu dasku za takav fakultet. Mogu reći da značajnih problema zbog nastave na hrvatskom jeziku doista nikada nisam imao iako svakako postoje manji izazovi oko različitih termina i riječi. Svakome tko je imalo zainteresiran preporučujem nastavu na hrvatskom i mislim da tko god je bude pohađao neće zažaliti«, priča Teo i dodaje kako je tijekom svog školovanja bio i na brojnim putovanjima: »Prilike za razna putovanja je bilo puno i u osnovnoj školu, a u prethodne dvije godine putovali smo u Osijek i u Zagreb što je bilo u sklopu raznih projekata sa školama iz spomenutih gradova. Ljeti su tu također putovanja na Cres i Prvić koja su odlična prilika za druženje i uživanje na moru. Ove godine za nas maturante također je organizirana maturalna ekskurzija kojoj se iznimno veselim. Vjerujem da će i ovo putovanje opravdati sva očekivanja kao što su ih i sva protekla«.

Iz hrvatskih u srpske odjele

Prvi susret s obrazovanjem na hrvatskom jeziku David Kozma imao je kada je krenuo u osnovnu školu.

»Kada sam došao u prvi razred osnovne škole velika većina mojih vršnjaka već se poznavala iz vrtića Marija Petković – Sunčica, a ja sam se našao u nepoznatom okruženju. Brzo sam bio prihvaćen i danas kada gledam na to zahvalan sam roditeljima na takvoj odluci. Osim dobrog okruženja ne samo u odjelu, nego u čitavoj školi koja nas nije nikada odvajala od ostalih odjela, imao sam prilike putovati na razna putovanja koja ću pamtiti do kraja života. Neka od njih su putovanje na Cres, Prvić, Novi Vinodolski, profesionalna orijentacija u Benkovcu i razmjena učenika u Splitu. Zamjerke nemam i preporučujem roditeljima koji eventualno razmišljaju oko upisa djece u hrvatske odjele ili vrtić«, kaže David i pojašnjava kako se od malih nogu želio baviti računarima, te je nakon osnovne škole upisao IT smjer u Gimnaziji Svetozar Matković koji je na srpskom nastavnom jeziku, i koji sada završava.

No, to ga nije spriječilo da studij nastavi u Hrvatskoj, gdje planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu na smjeru softverskog inženjera.

»Otkako znam za sebe, zahvaljujući mojoj obitelji, aktivna sam u hrvatskoj zajednici. Prve temelje obrazovanja na hrvatskom jeziku dobila sam u vrtiću Marija Petković – Sunčica, a to se nastavilo i u osnovnoj školi«, priča maturantica srednje Ekonomske škole Marija Šarčević.

Prilikom odabira srednje škole Marija se odlučila za Ekonomsku srednju školu u Subotici i, iako su je, kako je rekla, pojedinci odgovarali od toga, danas je zadovoljna svojim odabirom.

»Nakon nastave na hrvatskom trebalo mi je vrijeme da se priviknem na drugačiju terminologiju, ali osim toga nisam imala veće prepreke. Drago mi je što sam imala mogućnost u osnovnoj školi ići u hrvatski odjel, jer sam tamo stekla prijateljstva koja će vjerujem trajati. Uz sve to imali smo mogućnost i za brojna putovanja na kojima sam provodila vrijeme s ljudima koje me razumiju«, priča Marija, koja svoje dalje obrazovanje planiram nastaviti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na smjeru kultura, medij i menadžment.

Beneficije kroz cijelo školovanje

»Obrazovanje na hrvatskom danas vidim kao odličan način učenja na materinjem jeziku, koje ima sve razine počevši od vrtića pa do srednje škole, bez prekida. Zahvalna sam roditeljima na puno odluka koje su umjesto mene morali donijeti, pa tako i na ovoj. Mislim da je to bila prava odluka i da su i oni danas ponosni na to«, priča maturantica Gimnazije Lucia Mamužić, koja je rekla kako dalje planira upisati Pravni fakultet u Osijeku.

»Nikada nisam imala problema zbog toga što pohađam nastavu na hrvatskom, baš suprotno: imala sam puno beneficija kroz cijelo školovanje. Iz svog vlastitog iskustva mogu posvjedočiti i potaknuti i današnje roditelje da se ne premišljaju oko toga. Osim što djeca imaju kvalitetnu nastavu, imaju i razne druge pogodnosti od autobusne karte, putovanja, projekata, prevedenih udžbenika koji su na hrvatskom, a prate plan i program školovanja u Srbiji, pa čak i profesionalnu orijentaciju kada za to dođe vrijeme. Kroz cijelo dosadašnje školovanje smo puno putovali, imali smo prilike upoznati se s vršnjacima iz cijele Hrvatske, učiti s njima i stvoriti nova prijateljstva. Profesionalna orijentacija koju sam već spomenula je bila prilika ne samo saznati u čemu smo dobri nego na neki način upoznati i sami sebe«, priča Lucia i prisjeća se brojnih putovanja: razmjene učenika u Žrnovnici (kod Splita), profesionalne orijentacije u Benkovcu, posjete Zagrebu i brojnim gradovima diljem Hrvatske...

»Svaka destinacija i svako putovanje se pamti cijeli život, a osim onoga što smo tamo vidjeli, među uspomenama se prebiru i nezaboravni momenti s prijateljima, kao i stjecanje novih. Pred nama je sada maturalac i to onaj 'veliki' kako svi vole reći, o kom smo maštali i čekali ga, a sada smo stasali do toga da ga i doživimo.«

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika