Kolumne Kolumne

Tamo i ovdje

Srbi u Hrvatskoj uskoro će dobiti četrdesetak kulturnih centara diljem Hrvatske. Od malih seoskih dvorana do velikih domova u Rijeci, Zagrebu, Vukovaru. Za srpsku manjinu u Hrvatskoj ti projekti financiraju se iz proračuna Vlade Hrvatske, kroz posebne programe za nacionalne manjine (koji provodi  za sve manjine u Hrvatskoj, ali s mjerama specifičnim za svaku manjinu). U pitanju su dva programa iz dva proračunska razdoblja, od 2017. do 2020. godine i drugi od 2021. do 2024. godine. Kako su prenijeli mediji u Hrvatskoj, za planirane projekte izgradnje kulturnih centara za srpsku manjinu do sada je odobreno 26 milijuna eura.

Hrvati u Srbiji neće dobiti ni 10 domova kulture, dobit će sedam »malih matica«: tri u Bačkoj, tri u Srijemu i jedna u Banatu. I ne, neće ih financirati Vlada Srbije već Vlada Hrvatske. I nije to jedino gdje Hrvatima u Srbiji, tamo gdje im ne pomaže domicilna država, Zagreb priskače u pomoć. Hrvatski dom – Matica, nove jaslice, projekti prekogranične suradnje, stipendije za studente, prijevoz učenika koji pohađaju nastavu na hrvatskom, izvannastavne aktivnosti, potpora udrugama… Svega toga ne bi bilo da nije potpore iz Hrvatske. Dakle, još jednom da ne bude zabune: sredstva za sve to ne stižu od države u kojoj živi hrvatska nacionalna manjina već iz proračuna Vlade Hrvatske.

I da se vratim na Operativni program za nacionalne manjine. Dokument je to Vlade Hrvatske na 40 stranica u kome su za svaku manjinu razrađene specifične aktivnosti. One opće, definirane programom, odnose se i na zajamčeno pravo na zastupljenost manjina u Hrvatskom saboru i nižim razinama vlasti, na praćenje zastupljenosti u zapošljavanju u javnim službama te praćenje ostvarivanja prava prednosti i zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina i poduzimanje mjera da se dosljedno provede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zastupljenost u predstavničkim tijelima na državnoj i lokalnoj razini te u upravnim i pravosudnim tijelima...

Moglo bi se nešto i prepisati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika