Kolumne Kolumne

Pravo glasa

 

Od republičkih izbora u Srbiji prošlo je više od tri mjeseca, a nove Vlade još nema ni na vidiku. Rokovi koje je zadao predsjednik odavno su prošli, a jedino što se poslije tih probijenih rokova doznalo je ime mandatara. Novu Vladu vodit će predsjednik SNS-a Miloš Vučević. Tko će igrati u njegovom timu, tko je zaradio crveni karton, a tko će od novih utrčati još se nagađa. I kako sada izgleda, to nagađanje bi moglo i potrajati, a novi ministri na teren utrčati u 90. minutu ili prevedeno na izborni jezik blizu 90. dana, kada istječe rok za formiranje nove Vlade. Taj rok teče od 6. veljače, kada je konstituirana Narodna skupština. Kako se u Srbiji ove godine praznuje od 1. do 6. svibnja, nova Vlada morat će biti izabrana do kraja travnja. Četiri i pol mjeseca nakon izbora. Ipak je bolje od prošlih izbora kada se na Vladu, koja je potrajala tek nešto dulje od godinu dana, čekalo pol godine.

I dok se čeka, nagađa se; licitira s imenima ministara, licitira se tko će što dobiti od ministarskih resora, kojim strankama i koalicijama se smiješi ulazak u Nemanjinu 11.

I taman kada se ministri namjeste i mi odahnemo od silnog iščekivanja, evo nama novih izbora, onih beogradskih i lokalnih.

Za manje od dva tjedna na birališta će i birači u Hrvatskoj. Neoubičajeno, usred tjedna, pa će izborni dan, 17. travnja, biti neradni dan; bit će to dan u kome neće biti nastave, operacija, suđenja… Pravo izaći na birališta ima oko 3,6 milijuna birača s prebivalištem u Hrvatskoj i još 975.000 s prebivalištem izvan Hrvatske. Birači koji žive izvan Hrvatske glasuju u XI. izbornoj jedinici i ta izborna jedinica daje tri zastupnika u Saboru.

Kao što hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske imaju pravo birati »svoje« zastupnike u Saboru, tako i pravo birati »svoje« zastupnike imaju nacionalne manjine. Neizvjesne su stranke i imena, ali ne i broj saborskih zastupnika. Srpskoj manjini osigurana su tri stolca u Saboru (možda i neko mjesto u Vladi), mađarskoj, talijanskoj, češkoj i slovačkoj po jedno mjesto, dok će one još malobrojnije manjine dijeliti još dva zastupnika.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika