Aktualno Aktualno

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu pozvalo na glasanje

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori će na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu biti održani: u utorak, 16. TRAVNJA 2024. i srijedu, 17. TRAVNJA 2024. godine (od 7 do 19 sati).

POZIV NA PRETHODNU/AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA ZA GLASOVANJE U INOZEMSTVU NA IZBORIMA ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR

U Republici Srbiji glasovanje će biti provođeno na sljedećim biračkim mjestima:

KONZULARNI URED VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI SRBIJI, Beograd, Kneza Miloša 82/I. kat

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U SUBOTICI, Maksima Gorkog 6

Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ISTJEČE U SUBOTU, 6. TRAVNJA 2024.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Republici Srbiji, a dostupnI su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr

I. BIRAČI S PREBIVALIŠTEM U RH

Birači s prebivalištem u RH koji žele glasovati u Republici Srbiji trebaju vlastoručno potpisati zahtjev za prethodnu registraciju, dostaviti osobno, poštom, e-mailom croebg@mvep.hr za VRH Beograd ili gkrh.subotica@mvep.hr za GK RH Subotica zaključno sa subotom, 6. travnja 2024. godine.

Birači s prebivalištem u RH mogu u nadležnom uredu prema mjestu prebivališta, u kojem su upisani u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta bez navođenja mjesta boravka u Republici Hrvatskoj ili diplomatsko-konzularnog predstavništva RH na kojem će se zateći na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u RH ili u inozemstvu.

II. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U RH

Birači bez prebivališta u RH kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati, već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u RH gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju prebivalište u RH i koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u RH moraju se aktivno registrirati, odnosno trebaju dostaviti vlastoručno potpisani zahtjev za aktivnu registraciju, uz presliku osobne iskaznice ili drugog valjanog identifikacijskog dokumenta, osobno, poštom, e-mailom ili putem faksa u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati zaključno sa subotom, 6. travnja 2024. godine.

Također, birači koji nemaju prebivalište u RH, a nisu aktivno registrirani, na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja mogu ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH.

Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju istječe u subotu, 6. travnja 2024. godine.

Adrese za dostavu zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju:

VELEPOSLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U REPUBLICI SRBIJI, Beograd, Kneza Miloša 62; 011-367-91-52; faks: 011361-00-32 i e-mail: croebg@mvep.hr

GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE HRVATSKE U SUBOTICI, Maksima Gorkog 6; tel: 024-659-900 faks: 024-556-158 i email: gkrh.subotica@mvep.hr

e- Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem Sustava e-Građani.

 

Veleposlanstvo Republike Srbije, Beograd

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika