Aktualno Aktualno

Jasna Vojnić kandidatkinja za zastupnicu u Hrvatskom saboru

Na listama koje je Hrvatska demokratska zajednica predala Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske za predstojeće izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru našli su se prvi puta i Hrvati iz Srbije. U ime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodni na listi je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Ona je kandidatkinja u XI. izbornoj jedinici namijenjenoj dijaspori, u kojoj zastupnika za sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Veliko priznanje DSHV-u

Iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini poručuju kako je imenovanje Vojnić za kandidatkinju za saborsku zastupnicu u Hrvatskoj veliko priznanje njihovoj stranci, čija je Vojnić članica, te za cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji.

»Na ovaj način DSHV je još jednom potvrdio svoju političku relevantnost za vodeću i vladajuću političku stranku na čelu s Andrejom Plenkovićem u Hrvatskoj! Ona je, naime, dobro znala prepoznati i odabrati ono što među kadrovima u našoj stranci, kao vjerojatno najvrjednije, raspolažemo. Na koncu, priznanje je to i za cijelu hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji za brojna postignuća koja smo u proteklih nekoliko godina ostvarili«, piše na Facebook profilu DSHV-a.

Nositelj XI. izborne jedinice je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, a Vojnić se nalazi na petome mjestu. Pored njih na HDZ-ovoj izbornoj listi za dijasporu nalazi se još 12 imena: Nevenko Barbarić (BiH), Radoje Vidović (BiH), Dario Pušić (BiH), Vlatka Martinović (BiH), Ana Andrić (BiH), Mate Omazić (BiH), Nataša Pavić (BiH), Ivan Gugan (Mađarska), Daniela Miloš (BiH), Ljubomir Majdandžić (BiH), Veseljko Jovanović (Njemačka) i Rajka Mikulić (BiH).

U posljednjem sazivu Hrvatskog sabora izborna jedinica za dijasporu imala je tri saborska zastupnika.

Milas donio uvećanje sredstava

Kako navode iz DSHV-a, nositelja XI. izborne jedinice Milasa prepoznaju kao zainteresiranog i dobrog poznavatelja prilika u hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Otkako je Milas na čelu Središnjeg državnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, ističu iz DSHV-a da su mnogostruko uvećana financijska sredstva koje je Vlada Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem dodjeljivala profesionalnim organizacijama i institucijama hrvatske zajednice u Srbiji, udrugama, organizacijama i institucijama Katoličke Crkve. Financijska pomoć je iz Hrvatske stizala, podsjećaju iz DSHV-a, i pojedincima Hrvaticama i Hrvatima koji su bili u potrebi te nedavnom odlukom sredstva će dobivati i studenti Hrvati koji studiraju u Srbiji.

»Ovakvim su ciljanim investiranjem Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske bila obuhvaćena brojna područja društvenog života važna za opstanak Hrvata u Srbiji, počevši od obrazovanja i pedagoškoga rada, informiranja, kulture, tradicije, lokalnoga aktivizma na svim razinama, od izgradnje infrastrukture, preko stipendija i klasičnih kratkoročnih projekata do neposrednih financijskih paketa pojedincima«, piše na Facebook profilu DSHV-a.

Glasovanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj za hrvatske državljane u Srbiji bit će održano u utorak, 16., i srijedu, 17. travnja, od 7 do 19 sati na dva biračka mjesta: u Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu (Ul. kneza Miloša 82/I. kat) te u Generalnom konzulatu RH u Subotici (Ul. Maksima Gorkog 6).

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika