Aktualno Aktualno

Objavljeni rezultati programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije u vrijednosti od 1,5 milijuna eura

Prema objavljenim rezultatima natječaja programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. odobreno je 33 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura.

Za prekogranično umrežavanje i jačanje kapaciteta Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eurospske unije Republike Hrvatske odobrilo je 30 projekata vrijednosti od 11.450 do 45.000 eura, a za investicijska ulaganja novce će dobiti tri projekta po 135.000 eura.

Odobreni investicijski projekti su Hrvatska rič iz Vojvodine – TV studio Matica (NIU Hrvatska riječ i Plava Vinkovačka televizija); Adaptacija franjevačkog samostana sv. Anto Padovanski iz Beograda i opremanje klasične gimnazije fra Marijana Lasonovića u svrhu poticaja jednakih pristupa obrazovanju (Franjevački samostan sv. Anto Padovanski i Klasična gimnazija fra Marijana Lasonovića s prvom javnosti) te Zajedno na putu očuvanja kulturne baštine u modernom društvu (Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji i Požeško-slavonska županija).

Za prekogranično umrežavanje i jačanje kapaciteta novce će dobiti župe diljem Subotičke i Srijemske biskupije te Beogradske nadbiskupije; škole u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku te udruge s hrvatskim predznakom.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eurospske unije Republike Hrvatske programe prekogranične suradnje s Republikom Srbijom raspisuje od 2022. godine, a iznos je u odnosu na prvu godinu povećan pet puta.

Rezultate natječaja nalaze se na stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Eurospske unije Republike Hrvatske: https://razvoj.gov.hr/UserDocsImages//O%20ministarstvu/Programi/2024//Odluka%20o%20odabiru%20projekata%20u%20okviru%20Programa%20prekograni%C4%8Dne%20suradnje%20izme%C4%91u%20RH%20i%20RS%202024.pdf

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika