Aktualno Aktualno

Izbori za Hrvatski sabor: DSHV pozvao hrvatske državljane da glasuju u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obavijestio je hrvatske državljanje o glasovanju o predstojećim parlamentarnim izborima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Republici Srbiji. Kao politička stranka hrvatske zajednice, DSHV pozvao je sve državljane Hrvatske s prebivalištem u Srbji da se na vrijeme pripreme te odazovu glasovanju na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

Kako se navodi, izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u Republici Srbji bit će održani u utorak 16. i u srijedu 17. travnja 2024. godine u vremenu od 7 do 19 sati, a glasovanje će se provoditi na dva biračka mjesta: u Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu (ul. Kneza Miloša 82/I. kat) te u Generalnom konzulatu RH u Subotici (ul. Maksima Gorkog 6).

Razdoblje za prethodnu, to jest aktivnu registraciju birača traje do 6. travnja 2024. godine. Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u spomenutim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Republici Srbiji, a dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://uprava.gov.hr. Svi hrvatski državljani koji imaju pravo glasa, to jest birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

»Birači bez prebivališta u Hrvatskoj, što je velika većina državljana Republike Hrvatske hrvatske nacionalnosti iz Srbije, kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati. Ukoliko, pak, žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH, a imaju neki drugi od identifikacijskih dokumenata (putovnicu ili domovnicu), trebali bi se aktivno registrirati, uz dostavu vlastoručno potpisanog zahtjeva za aktivnu registraciju u diplomatsko-konzularno predstavništvo u kojem žele glasovati, zaključno sa subotom, 6. travnja 2024. godine. Ukoliko to ne stignu učiniti, birači koji nemaju prebivalište u RH na dan održavanja izbora svoje pravo glasovanja će ostvariti potvrdom koju će izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH«, navodi se u priopćenju.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika