Aktualno Aktualno

DSHV poziva roditelje prvašića da upišu djecu u hrvatske odjele

U povodu 1. travnja, kada počinje upis u prve razrede osnovnih škola, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozvao je građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji koji imaju djecu, da ih upišu u odjele na hrvatskom jeziku i tako ostvare Ustavom i zakonima zajamčena prava. Kako se u priopćenju podsjeća, od prije više od dvadeset godina, od školske 2002./03. u prosvjetnom sustavu Srbije odvija se nastava i na hrvatskome jeziku. Pravo na obrazovanje nacionalnim manjinama na vlastitom jeziku država jamči Ustavom, a dodatno je uređeno zakonima, što znači da je nastava na hrvatskome legalna te razloga za dvojbe više nema.

»Nastava na hrvatskome u Srbiji iznimno je kvalitetna, čiji učenici osvajaju prestižne nagrade na svim natjecanjima, izvode je stručni i pozivu posvećeni nastavnici, zadovoljstvo djece i roditelja je na zavidnoj razini, a uz to ju na zadovoljstvo svih prate i mnogobrojni izvannastavni sadržaji. Riječju, nastava na hrvatskom jeziku je ono na čemu će vam vaša djeca jednoga dana zahvaliti. Vrhunsku kvalitetu i dobar izbor danas potvrđuju iskustva više od 1000 djece koji su je pohađali ili je danas pohađaju«, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

U priopćenju se dodaje kako je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavio da Hrvati u Srbiji sva prava koja država propisuje trebaju ostvarivati u punom kapacitetu.

»Veliki je iskorak na planu pozitivnog priznanja nas Hrvata činjenica što u Vladi Republike Srbije imamo mjesto ministra. Stoga pozivamo sve roditelje prvašića da upišu svoju djecu u nastavu na hrvatskome i tako ostvare Ustavom i zakonima zajamčena prava. Činom upisa djece u nastavu na hrvatskome također ćemo posvjedočit da nam je stalo do našega imena i nacionalnog identiteta i očitovati odgovornost kada je u pitanju budućnost naše djece i hrvatske zajednice u cjelini. Poštovani građani hrvatske nacionalnosti, svjedočimo, iskoristimo, potičimo i ohrabrujmo i druge. Podržimo promidžbene aktivnosti Udruge Naša djeca i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Zagovarajmo oko nas ono dobro! Pokažimo tako zauzetost za svoja prava i izgrađujmo vlastiti identitet birajući obrazovanje naše djece na jeziku na kojem su i didovi naših didova odrastali!«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika