Aktualno Aktualno

Potpisan ugovor za kapitalni projekt »Sagradi mlin gdje je voda«

Ugovor za novi kapitalni projekt Sagradi mlin gdje je voda koji financira Vlada Republike Hrvatske potpisali su danas u Hrvatskom domu – Matici državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić.

Predsjednica Vojnić ovom je prigodom podsjetila kako je u pitanju treći kapitalni projekt za Hrvate u Srbiji koji financira Vlada RH, a njime će biti obuhvaćena izgradnja, obnova i preuređenje sedam objekata – »malih matica«, u mjestima gdje Hrvata ima u značajnijem broju u Republici Srbiji, i to: tri u Podunavlju, tri u Srijemu i jedna u Banatu odnosno u Somboru, Sonti, Monoštoru, Petrovaradinu, Rumi, Šidu i Opovu.

»Po uzoru na Maticu koju smo prošle godine završili i svečano otvorili, smatrali smo da je izuzetno važno da u svakom mjestu gdje žive Hrvati u Republici Srbiji u značajnijem broju napravimo sličnu Maticu odnosno mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i mjesto gdje će se odvijati kulturni i politički život odnosno gdje ćemo imati administrativne centre. Njihov zajednički cilj bit će promocija naše baštine kao i integracija u društvo te da se obogati sadržajima svaka lokalna zajednica«, rekla je predsjednica Jasna Vojnić.

Kako je dodala, Vlada RH je u ovoj godini izdvojila 1,2 milijuna eura za ovaj projekt, ali će on koštati preko tri milijuna te će daljnje dotacije uslijediti u narednom periodu kako se bude radilo.

Također je izrazila zahvalnost i zadovoljstvo što i Vlada RH i Središnji državni ured razumiju potrebe Hrvata u Srbiji, jer osim ovih kapitalnih projekata i institucionalne potpore, Središnji državni ured pomaže Hrvate i s kadrovskim snaženjem zahvaljujući čemu danas Hrvatsko nacionalno vijeće umjesto tri ima osam profesionalno uposlenih odnosno stotinjak angažiranih volontera.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je istaknuo kako su potrebe ovdašnje hrvatske zajednice još uvijek velike zbog različitih razloga iz suvremene povijesti.

»Možemo reći da dvije trećine hrvatskih kulturnih udruga/stanica u lokalnim zajednicama nema riješeno pitanje svog prostora djelovanja. U tom smislu naišli smo na ponovni pozitivan odgovor na našu potrebu da u lokalnim zajednicama gdje u značajnijem broju žive pripadnici hrvatske zajednice izradimo njihove centre«, rekao je on i izrazio zahvalnost Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem što je kroz izdašna financijska sredstva nastavio podržavati potrebe ovdašnjih Hrvata, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate iz Republike Hrvatske na čelu sa Zvonkom Milasom.

Žigmanov je istaknuo kako ova pomoć znači i samoj Republici Srbiji jer »ćemo s ovim programima biti snažnije integrirani unutar lokalnih zajednica, vidljiviji na multikulturalnom području i imati snažnije pretpostavke da naše interese i potrebe bolje artikuliramo i spram ovdašnjih institucija vlasti«.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas je istaknuo kako Vlada RH sa svim svojim institucijama na sve načine pokušava biti u potpori hrvatskoj zajednici u Bačkoj, Vojvodini, Srbiji.

»To se najbolje vidjelo u prošloj godini prilikom otvorenja Hrvatskog doma – Matice kojem je prisustvovao predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, a nastavlja se danas otvorenjem vrtića i potpisivanjem ugovora koji nosi treći kapitalni projekt«, naveo je Milas i dodao kako će s pružanjem potpore nastaviti i dalje.

Potpisivanju ugovora među ostalim je prisustvovao i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. sc. Milan Bošnjak.

Podsjetimo, prvi kapitalni projekt Vlade Republike Hrvatske bila je izgradnja Hrvatskog doma – Matice, dok je drugi izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija tri vrtića na hrvatskom jeziku pod nazivom »Rasti gdje si posijan«.

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika