Tema Tema

Različite stipendije za studente

Poznato je kako studenti koji su pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji, a pritom studiraju u Hrvatskoj, imaju brojne povlastice, poput osiguranog smještaja u studentske domove, posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Hrvatske (što je započeto 2018. godine), do stipendija. Ovakva potpora koju osigurava matična Hrvatska predstavlja veliku olakšicu kako studentima tako i njihovim roditeljima.

Od 150 do 600 eura

Kada je riječ o stipendijama, kako saznajemo u Hrvatskom nacionalnom vijeću, postoji više mogućnosti.

»Postoje razne stipendije. Ona koja se u većini slučajeva prima i koja je nekako sigurna stipendija, ako ne dođe do nekih drugih, je stipendija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Visina te stipendije trenutno je 150 eura. Osigurano je 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine za studente koji studiraju u Hrvatskoj. Uvjet je da studenti upišu godinu na vrijeme i potrebno je aplicirati putem redovitog natječaja. Druga stipendija je državna stipendija Hrvatske, ona je 200 eura. Za tu stipendiju nemamo sigurne kandidate, jer se svake godine održava redoviti natječaj na kome mogu sudjelovati svi studenti u Hrvatskoj. Uvjeti su malo zahtjevniji, ali državna stipendija uglavnom se dodjeljuje socijalno ugroženim studentima i onima koji dolaze iz višečlanih obitelji. Država Hrvatska dodjeljuje i STEM stipendiju, koja je namijenjena darovitim učenicima. Postoje dvije vrste STEM stipendija, jedna u iznosu od 600 eura za nastavničke i druga od 300 eura za ostale studije«, kaže članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

Postoji i stipendija Rotary kluba Zagreb, koja se na inicijativnu ravnatelja kluba Zlatka Stića počela dodjeljivati pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

»Mi smo ove godine dodijelili petu takvu stipendiju. Ta stipendija je specifična, jednom kada se dobije ona se dobija do kraja školovanja uz potvrdu da je student upisao godinu na vrijeme. Pored toga što se dodjeljuje potrebitim članovima zajednice, uvjet za dobijanje ove stipendije je i da se studije pohađaju u Zagrebu. Također, ta stipendija se dodjeljuje studentima treće godine i ona ih prati i na master studijama. Imali smo studente iz Tavankuta, Subotice, a od ove godine iz Vajske koji su dobili stipendiju Rotary kluba. Znamo da svaki vid ovakve potpore znači roditeljima, pomoću ovakve stipendije studenti mogu platiti dom i ostaje im za džeparac«, kaže Stipančević.

I za studente u Srbiji

Za studente koji se pak nisu odlučili za studije u Hrvatskoj, od ove godine je pokrenut novi natječaj Središnjeg državnog ureda za studente pripadnike hrvatske zajednice koji studiraju u Srbiji.

»Natječaj je bio raspisan u prosincu. Dobili smo 150 stipendija od 150 eura za period od deset mjeseci. Bio je podnijet 121 zahtjev za tu stipendiju, a u svibnju će biti objavljeni rezultati natječaja«, kaže Stipančević.

Pored ovakvih stipendija koje se dodjeljuju kroz cijelu akademsku godinu, postoje i jednokratne stipendije namijenjene studentima iz Srbije.

»Jednokratne stipendije se godinama dodjeljuju preko HPD-a Bela Gabrić, to su uglavnom simbolične potpore koje se dodjeljuju za Božić i za Uskrs. U početku je ova jednokratna stipendija bila u iznosu od 6.000 dinara, no sada je malo drugačije, morali smo uraditi rangiranje kandidata prema njihovoj aktivnosti u zajednici zbog velikog broja kandidata. Stigla nam je i pomoć Koprivničko-križevačke županije gdje su nam dali sredstva za stipendiranje dvoje učenika iz srednjih škola, jedna je namijenjena socijalno ugroženim učenicima, a druga za darovite učenike. Tim primjerom su se vodili i iz Brodsko-posavske županije koji su također dodijelili sredstva za još dvoje učenika«, kaže Stipančević.

Predsjednica Fondacije Antun Gustav Matoš Katica Naglić kaže kako je cijela ideja o stipendiranju studenata pripadnika hrvatske zajednice koji studiraju u Srbiji potekla iz Beograda.

»Na inicijativu Ivana Sokača počeli smo se raspitivati bi li tako nešto uopće bilo moguće. Nedugo zatim započeli smo prepisku s Milanom Bošnjakom iz Središnjeg državnog ureda i s HNV-om oko realizacije te stipendije. Sama prepiska je trajala nekoliko mjeseci i na kraju smo postigli ono što smo naumili, dobili smo sredstva za 150 stipendija. Moj je prijedlog bio da studenti osim uspjeha na fakultetu pismenom potvrdom hrvatske udruge ili župe dokažu da su aktivni u očuvanju kulturne baštine Hrvata i da se izjašnjavaju kao Hrvati.

Studentska iskustva

Ivana Velbl iz Srijemske Mitrovice studira u Osijeku i korisnica je spomenutih stipendija. Također, zadovoljna je uvjetima za studentski život u gradu na Dravi:

»Ovdje sam već četiri godine i zaista uživam. Osijek kao grad je stvarno predivan, ima sve što treba jednom studentu, dosta je kulturnih sadržaja, koncerata, stalno su neka događanja, a s druge strane je miran grad, nema gužvi i svuda se može brzo stići biciklom. Stipendija mi puno znači, pogotovo zato što se ne hranim u menzi, pa moram više novaca izdvojiti za hranu. U drugoj godini sam dobijala stipendiju za Hrvate izvan Hrvatske, a u trećoj godini sam dobijala državnu stipendiju. Ove godine sam konkurirala na natječaj za stipendiju za Hrvate izvan Hrvatske. Rezultati još nisu izašli, ali nadam se da ću dobiti stipendiju«.

Zbog svoje alergije na gluten, Ivana se ne može hraniti u menzi, ali od početka studiranja živi u studentskom domu:

»Nemam nikakve zamjerke na uvjete života u domu. U domu imamo učionice, dnevni boravak za druženje, teretanu, kuhinje na svakom katu, garažu za bicikle i lokacija doma je idealna jer je sve blizu. Mi Vojvođani se često znamo okupiti u kuhinji doma i družiti se, igrati društvene igre, kuhati zajedno... Sobe su dosta velike, svaka soba u starom paviljonu ima svoju kupaonicu, dok u novom paviljonu dvije sobe dijele jednu. Što se mene tiče, život u studentskom domu je mnogo bolji nego u stanu i žao mi je što ću još samo godinu dana živjeti u domu, jer onda završavam fakultet. Svima bih preporučila da studiraju u Hrvatskoj zato što smatram da su mnogo bolji uvjeti. Puno Vojvođana već studira u Hrvatskoj i ako upišete fakultet ovdje uvijek ćete imati nekog koga već poznajete i tko vas može uputiti u sve i rado vam pomoći, a nije ni daleko od kuće. Želim sreću svim budućim brucošima«.

Valentina Kovačev iz Vajske studira u Zagrebu. Ona je od ove godine stipendistica Rotary kluba Zagreb:

»Za stipendiju sam saznala kada mi je Nataša Stipančević javila da sam izabrana za stipendisticu Rotary kluba. Kako nisam znala o čemu je riječ, Nataša mi je objasnila sve u vezi stipendije i bliže mi pojasnila uvjete koji su potrebni za ostvarivanje. Primanje ove stipendije predstavlja veliko olakšanje, kako meni tako i mojim roditeljima, te mi omogućuje lagodniji i bezbrižniji studentski život u Zagrebu«.

Valentina studira glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i zadovoljna je studentskom infrastrukturom u glavnom gradu Hrvatske:

»Do sada sam stekla, a vjerujem i da ću još steći, puno znanja. Akademija mi je pružila mogućnost nastupanja u Hrvatskom narodnom kazalištu i Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koji za mene predstavljaju veliku čast te sam im pristupala s uživanjem i velikom zahvalnošću. Studirajući u Zagrebu, uvidjela sam kako je ovaj grad odlično prilagođen studentima. Ima dosta menzi koje su raspoređene po cijelom gradu, pa su lako dostupne studentima. Također mi se sviđa i to što je grad dobro povezan tramvajima, te tako, bez većeg problema, možemo doći s jednog kraja grada na drugi«.

Valentina je smještena u Studentskom domu Stjepan Radić.

»Kako puno vremena provodim na faksu, dolazak u dom, poslije cijelog dana provedenog u raznim aktivnostima, predstavlja mi radost. Imam jako dobru cimericu, a u domu mi se dopada i to što su oko mene studenti, pa kada je ispitni rok, svi učimo; kada dođe toplije vrijeme, svi se druže i dvorište se napuni žamorom studenata i zvucima gitare. Uglavnom se hranim u menzama i prilično sam zadovoljna izborom hrane, s tim da nisam izbirljiva, pa mi pitanje ishrane nikada nije predstavljalo problem«.

Studentica ekologije i zaštite mora u Splitu Larisa Bogdanov bila je dobitnica STEM stipednije:

»Što se tiče stipendija, od početka sam znala da postoji socio-ekonomska stipendija i stipendije za Hrvate izvan Hrvatske. Međutim, ni jednu od te dvije nisam dobijala. Na drugoj i trećoj godini sam dobijala STEM stipendiju. Za STEM stipendiju sam saznala na način da sam ju propustila na prvoj godini, jer nisam ni znala da ona postoji, tek kasnije sam dobila obavijesti o njoj i o tome da sam propustila prihvaćanje te stipendije, a dobila bih je. Meni stipendija dosta znači i kao džeparac«.

Prve tri godine živjela je u studenstkom domu gdje su uvjeti, kako kaže, bili odlični.

»Nemam zamjerke. Uvjetima studiranja sam također u potpunosti zadovoljna i preporučila bih studiranje u Hrvatskoj zato što su fakulteti kvalitetni. Uglavnom se hranim u menzi, ali nisam baš zadovoljna hranom i ponudom, zato što je jednolična«, kaže Larisa.

I. Benčik

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika