Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ugrožavanje prirodnih bogatstava s obiju strana Dunava: Zajednička borba za očuvanje okoliša

Čuvari rijeke iz udruga građana »Podunav«, »Moj kanal«, prirodnjačkog društva »Stari Dunav« i »Eko pokreta Odžaci« počinju s radom koncem ovoga mjeseca

 

 

U ožujku ove godine pet zemalja središnje Europe potpisalo je Sporazum o osnivanju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, od juga Austrije do Srbije. Sporazum su potpisali resorni ministri Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije na ministarskoj konferenciji »Budućnost europskih voda« u Budimpešti.
Rezervat od oko 800.000 hektara, koji je najveći u Europi u zoni vlage, uključivat će dio Dunava, Drave i Mure, a prvi je takve vrste u regiji i prvi u koji je uključeno pet zemalja. Prema riječima glavnog direktora Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) Jima Lippa, taj sporazum svjedoči o zajedničkoj ekološkoj viziji, čime će biti ojačana suradnja unutar Europe. Skupina od pet zemalja imat će ekipu od 15 osoba za koordinaciju, koja će preuzimati neophodne mjere za održavanje prirode u zaštićenoj zoni. Ministri su tu zonu ocijenili kao »Amazonom Europe« zbog biološke raѕnovrsnosti.
Značaj uspostavljanja ovog rezervata biosfere za lokalne zajednice, nevladine udruge i nadležne ustanove, približava se navedenima kroz projekt »Zaštita europske linije života – uspostavljanje prekograničnog rezervata biosfere duž tokova Mure, Drave i Dunava«. Ovaj projekt koordinira WWF u partnerstvu s EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode u suradnji s brojnim partnerima, a uz financijsku potporu fundacije MAVA, kao i kompanije Asamer Holding. Osnovni ciljevi projekta su: uspostavljanje zaštite UNESCO prekograničnog rezervata biosfere u pet zemalja, poticanje prekogranične suradnje, promidžba područja Mura-Drava-Dunav i promidžba održivog upravljanja rijekama.

Zdenka Mitić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika