Aktualno Aktualno

O kulturi vojvođanskih Hrvata i »Hrvatskoj riječi« u digitalnom okruženju

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku/Centar za kulturnu baštinu i drugim partnerima organizirao je znanstveno-stručni skup »9. dani ICARUS-a u Hrvatskoj« pod nazivom »Baština bez granica: kulturne i edukacijske prakse i nove perspektive«. Na skupu su, među ostalima, sudjelovale i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković s temom »Prezentacija kulture Hrvata u Srbiji u digitalnom okruženju« i glavna i odgovorna urednica tjednika »Hrvatska riječ« Zlata Vasiljević s temom »Hrvatska riječ i digitalni mediji«.

Katarina Čeliković je u svojem izlaganju, među ostalim, navela kako je jedan od razvojnih projekata ZKVH-a bio projekt »Digitalizacija kulturnog i arhivskog gradiva« koji je počeo 2016. godine. U tom kontekstu, ZKVH je 2019. počeo i projekt topoteke »Baština Hrvata u Srbiji«. U pitanju je prva topoteka u Srbiji, a ima 1199 elemenata, od čega je 1064 fotografije, 132 dokumenta i 3 objekta.

U kontekstu teme izlaganja, Čeliković je prezentirala i projekt »COOl TURA« kojim se nastoji mladima približiti kultura vojvođanskih Hrvata kao i rad Zavoda. Dio tog projekta je i nagradni natječaj za mlade koji trebaju snimiti kratki film na temu nematerijalne kulturne baštine.

Zlata Vasiljević je u svojem izlaganju navela kako se »Hrvatska riječ«, iako je tjednik, morala prilagoditi novim digitalnim medijima.

»To znači da radimo kao da smo dnevna novina, i da informacije objavljujemo vrlo brzo nakon što se događaj završi ili neka informacija stigne u našu redakciju«, rekla je ona.

Naglasila je kako »Hrvatska riječ« ima svoje stranice na društvenim mrežama Facebook i Instagram kao i besplatnu aplikaciju za mobitel.

9. dani ICARUS-a u Hrvatskoj organizirani su u okviru projekta Kreativne Europe »AtoM– Arhivi i tragovi migracija« posvećenog dokumentiranju i istraživanju arhivske baštine prošlih i sadašnjih migracija kao sredstva komunikacije među zajednicama, kulturama i državama.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika