Sport i zabava Sport i zabava

Šampion iz Surčina

Što znate o hrvanju? Ovaj sport je kao disciplina razvijen još u antičkoj Grčkoj i bio je sastavni dio drevnih olimpijskih igara, ali također je bio i obavezan »predmet« u edukaciji mladića u starim grčkim gradovima-državama poput Atene i Sparte. Kao takav, oduvijek je važio za jednu od plemenitijih borilačkih vještina, a popularnost ovog sporta ne jenjava ni danas. Njime se bavi i sedamnaestogodišnji Petar Katić iz Surčina.

Želja: europsko zlato

Učenik je drugog razreda Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu, smjer autoelektričar. Uz školu, Petar stiže i redovito trenirati i natjecati se. Osvojio je više odličja, a posljednu medalju, i to zlatnu, u subotu, 2. ožujka, na hrvačkom Kupu Srbije za uzrast do 17 godina, kao i drugo mjesto na međunarodnom turniru. Kup Srbije osvojio je u kategoriji do 65 kilograma.

»Ovo je definitivno jedan od mojih većih uspjeha, uz osvojeno 5. mjesto na internacionalnom školskom prvenstvu svijeta 2021. godine. Dodao bih još i da sam u Srbiji dva puta osvajao drugo mjesto na državnom prvenstvu i tri puta treće mjesto. Na beogradskim turnirima sam osvojio dvije zlatne i dvije brončane medalje. Natjecao sam se na međunarodnim turnirima u Sloveniji (2019.), Bosni (2021.), Makedoniji (od 2019. do 2022.)«, nabraja svoje uspjehe mladi surčinskih hrvač.

Osim državnog prvenstva Srbije koje ga čeka u travnju, Petar kaže kako se nada i mogućem pozivu za reprezentaciju Srbije. Na pitanje koja mu je najveća želja odgovorio je odlučno: »Želja mi je da postanem prvak Europe!«.

Sport i tambura

»U mojoj obitelji važi mišljenje da sport pozitivno utječe na čovjeka. Treniram hrvanje od 2018. godine. Prvo sam godinu dana, do sedme godine, trenirao karate, nakon toga nogomet i tek sam onda krenuo na hrvanje. Dopao mi se taj sport, jer potiče individualnost i oslanjanje na samog sebe. To je ujedno i jedan od najstarijih sportova na Olimpijadi«, kaže Petar.

Posljednjih godinu dana Petar nastupa za klub Posavina iz Obrenovca. Prije toga bio je član surčinskog Hrvačkog kluba Fors, koji je prestao s radom prije godinu dana.

»Putujem iz Surčina u Obrenovac, a treninzi su pet puta tjedno. Naporni su, jer uvijek treniram s jačima i iskusnijima od sebe. Kao i u svakom sportu konkurencija je jaka. Treba uvijek poštovati protivnika, ali ako vjeruješ u sebe onda uvijek postoji šansa za pobjedu«, kaže Petar.

Pored dinamičnog sportskog života Petar je i aktivan član Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina u kojoj svira tamburu.

»U Fischeru sam član od osnivanja udruge. Već pet godina sam u tamburaškom orkestru mladih. S ovim orkestrom nastupamo na svim događanjima koje organizira i na kojima gostuje Fischer, poput manifestacija surčinskih vinara koje se održavaju svake godine 14. veljače i 21. rujna. Ove godine smo bili gosti na proslavi srednje strukovne škole u Đakovu. Prije toga, dvije godine smo išli s projektom Tamburom kroz Hrvatsku u Crikvenicu i Punat na Krku«, kaže na kraju razgovora Petar.

I. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika