Aktualno Aktualno

Potpisani ugovori za sufinanciranje listova na jezicima nacionalnih manjina

U Vladi AP Vojvodine u Novome Sadu 29. veljače dodijeljeni su ugovori za sufinanciranje listova na jezicima nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica kojima su osnivači nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević tom je prilikom naglasila da je informiranje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade, te da su u sadašnjem sazivu ta sredstva dva puta povećana, točnije s 264 milijuna na ukupno 490 milijuna dinara, koliko je dodijeljeno za 22 lista na jezicima nacionalnih manjina.

»Svi dobro znate da je Vojvodina, kao multietnička i multikulturalna sredina naša zajednička kulturna baština koju moramo čuvati i razvijati u svim segmentima svakodnevnog života i rada. Ponosna sam biti dijelom Pokrajinske vlade koja njeguje slobodu govora i izražavanja na materinskom jeziku, Vlade koja u svojim jasnim načelima djelovanja to ističe svakodnevno. To se temelji na financijskim sredstvima koja izdvajamo za rad manjinskih medija, kao i kontinuiranom rastu izdvojenih sredstava. Model financiranja koji imamo je poseban i jedinstven, ne samo kod nas ovdje u regiji i Europi veći i šire. To je biser kojim se ponosimo svi skupa. Zato mi je zaista iznimna čast i zadovoljstvo, kao i svake godine, stati ovdje pred vas i svečano uručiti ugovore o dodjeli sredstava. Želim vam svima mnogo uspjeha u daljem radu«, rekla je Dragana Milošević.

Financijsku potporu dobila su 22 lista iz devet nakladničkih kuća – Magyar Szó, Hét Nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar. U ime manjinskih listova obratio se ravnatelj Makedonskog informativnog i izdavačkog centra Ozren Simjanovski, koji je istaknuo da bi bez potpore Pokrajinske vlade njihov opstanak bio ugrožen i da je upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

I. U.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika