Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dva najveća brenda Tavankuta: Voće i umjetnost u tehnici slame

U realizaciju programa vezanih uz Tavankutski festival voća, uključene su sve udruge koje djeluju u selu, a glavni nositelji aktivnosti su Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec«, istoimena osnovna škola, te dvije voćarske zadruge – »Voćko« i »Voće Tavankut«

 

 

Proizvodnja voća jedno je od najznačajnijih obilježja Tavankuta, gdje je u subotu, 22. listopada, priređena cjelodnevna manifestacija pod nazivom »Tavankutski festival voća«.
U okviru programa u Osnovnoj školi »Matija Gubec« održano je edukacijsko predavanje, a potom je u prostorijama Voćarske zadruge »Voćko« upriličena revijalna izložba voća, te kulturno-glazbeni program.
Naime, riječ je o manifestaciji kojom se žele promicati dva najveća brenda Tavankuta, a to su voće i umjetnost u tehnici slame, ističe inicijator festivala Ladislav Suknović.
»Festival voća zamišljen je kao manifestacija koja bi pridonijela edukaciji, a time i podigla na višu razinu tehnologiju voćarske proizvodnje u Tavankutu. Osim toga, smatrali smo da Tavankut, koji je poznat po jabukama i slami, treba imati manifestaciju kojom će predstaviti sortiment voća koje se ovdje uzgaja, ali i stručnjake koje imamo u području voćarstva. U realizaciju programa vezanih uz festival, uključene su sve udruge koje djeluju u selu, a glavni nositelji aktivnosti su Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo 'Matija Gubec', istoimena osnovna škola, te dvije voćarske zadruge – 'Voćko' i 'Voće Tavankut', te smo na taj način povezali neprofitni sektor i gospodarstvo, koji bi i kroz zajedničke projekte mogli ostvariti određene pogodnosti.«

Marija Matković

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika