Aktualno Aktualno

Žigmanov posjetio dograđeni vrtić »Marija Petković – Sunčica«: Uzorno postignuće hrvatske zajednice

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov posjetio je u subotu, 2. ožujka, vrtić Marija Petković – Sunčica u Subotici, u kojem se izvodi odgojno-obrazovni program na hrvatskome jeziku. Kako podsjećaju u DSHV-u, riječ je o prvom vrtiću na hrvatskome u Srbiji – počeo je s radom u rujnu 2001. godine u okviru Predškolske ustanove Naša radost, prvom katoličkom vrtiću u Srbiji i prvom vrtiću u Subotici u kojem se radilo po programu Marije Montessori. Ovih dana završava se njegova dogradnja, uz opremanje i uređenje dječjeg igrališta.

DSHV podsjeća da se vrtić nalazi u prostoru koji je vlasništvo Družbe Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje, družbe koja ima bogata i duga iskustva u radu s djecom – prije Drugog svjetskog rata sestre su u Subotici skrbile o djeci bez roditelja. Danas ga pohađa 60-ak djece uzrasta od 3 do 6 godina, a interes roditelja je od početka rada vrtića bio veliki – svake nove predškolske godine interes za upis djece bude veći od postojećih mogućnosti. To je bio i glavni razlog da se prostor vrtića dogradi, te da se izgradi i dio za jaslice.

»Sve su se kockice posložile glede realizacije ove ideje nakon što je Teza Nimčević odlučila darivati svoju kuću, koja se nalazi uz postojeći vrtić, Katoličkoj Crkvi, to jest časnim sestrama Kćeri milosrđa. Predstojnica samostana Družbe u Subotici časna sestra Silvana Milan najprije se angažirala te 2020. godine učinila prve korake glede osiguranja prvih financijskih sredstava i rada na pripremi projektne dokumentacije, u čemu je imala i djelatnu podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na koncu, HNV je na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić u okviru projekta ‘Rasti gdje si posijan’ osigurao financijska sredstva koja su bila neophodna za dovršetak izgradnje i opremanja i ovoga vrtića te za uređenje i opremanje dječjeg igrališta u dvorištu. Novac je osigurala Vlada Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, a posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske«, navodi se u pripoćenju DSHV-a.

Građevni radovi počeli su u kolovozu 2022. godine rušenjem stare kuće, a blagoslov temelja za izgradnju novih prostora vrtića bio je u studenom 2022. godine. Riječ je o objektu ukupne bruto površine 236,58 četvornih metara – dio za jaslice iznosi 147,58 četvornih metara, uz prateći objekt od 43,95 m2, a dvorište je površine 459 m2, u kojem je smješteno igralište.

»Nakon što je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pokazala novoizgrađene objekte vrtića Marija Petković – Sunčica predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je čestitao i iskazao veliko zadovoljstvo zbog uspješne realizacije brojnih zahtjevnih i mnogovrsnih poslova glede dogradnje vrtića i uređenja i opremanja igrališta, prije svega časnim sestrama samostana Družbe milosrđa s predstojnicom Silvanom Milan te Hrvatskom nacionalnom vijeću i predsjednici Vojnić i njezinim suradnicima na predanoj i višegodišnjoj zauzetosti, te istaknuo kako je ovo postignuće unutar hrvatske zajednice po mnogo čemu uzorno. Imate prvo čin darivanja Teze Nimčević vlastite kuće, onoga što je među najvrjednijim što čovjek može posjedovati, čin darivanja kojeg sve rjeđe susrećemo u našoj zajednici. Zatim je taj nesvakidašnji dar primljen od časnih sestara sa zahvalnošću i uz obvezu da se on upotrebi za novo dobro, koje će služiti na korist ljudima. Na koncu se pojavilo Hrvatsko nacionalno vijeće s agilnom predsjednicom Vojnić koje je osiguralo, prepoznato već kao ključno tijelo Hrvata u Srbiji i pouzdani partner, sva potrebna financijska sredstva za izgradnju od našeg najvećeg donatora – Vlade Republike Hrvatske i za nas uistinu empatičnoga predsjednika Andreja Plenkovića, te odgovorno i kompetentno upravljao složenim procesom financiranja, koji je pretpostavljao provedbe nekoliko javnih nabavki, i osiguranje svih uvjeta za građevinske radove. Ukupnost svega dobroga organiziranog i realiziranog možda na simboličkoj razini najbolje predstavlja ljepota novoizgrađenog objekta, koji će biti na ponos hrvatskoj zajednici. Grad Subotica i Republika Srbija trebaju također biti zadovoljni jer se, zahvaljujući njihovim građanima hrvatske nacionalnosti, razvija i obogaćuje odgojna infrastruktura namijenjena građanima Srbije. Na koncu, ali ne i najmanje važno, Vlada Republike Hrvatske je ovim činom nanovo potvrdila svoju zbiljsku podršku ovdašnjim Hrvatima i tako naše nade u opstanak i razvoj dodatno učvrstila«, stoji u priopćenju DSHV-a.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika