Kultura Kultura

90. Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru

Prelo je običaj koji se iz kuća i obitelji preselio u HKD Miroljub, kasnije HKUD Vladimir Nazor i organizira se od 1936. godine kao program udruge, ali je zapravo javna proslava počela tri godine prije osnutka Miroljuba. Čuva se ovaj običaj i danas, kao i tradicija da se prelo u Hrvatskom domu u Somboru održava posljednje subote prije Čiste sride.

Ovogodišnje prelo iščekivalo se s nestrpljenjem. Iščekivala ga je nova uprava Društva, kojoj je ovo bilo prvo prelo, ali i gosti koji su dva tjedna ranije kupili i posljednju kartu. »Opsadno« stanje u Hrvatskom domu bilo je danima prije samog prela. Trebalo je vratiti ljudima osjećaj da je Hrvatski dom njihov i da su pripreme za prelo posao u koji mora biti uključeno što više njih. I uspjelo se u tome. A posla je bilo za svakoga. Trebalo je donijeti stolove, posuđe, očistiti dvoranu, postaviti, prikupiti tombole, osmisliti detalje… Oko svih tih poslova uz novog predsjednika Tomicu Vukovića najviše su se angažirali članovi folklorne sekcije. I dan prije prela sve je bilo pod konac.

 

Večer o kojoj će se pričati u Somboru

»Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju. Ovako punu dvoranu planirali smo za godinu-dvije, a evo desilo se poslije pet mjeseci. Želimo da ovo bude večer o kojoj će se duže govoriti u Somboru. Ljestvicu smo podigli visoko i neće biti lako održati razinu koju smo postigli ove godine. Srce nam je puno, jer su s nama večeras ljudi koje u Hrvatskom domu nismo viđali 15 ili 20 godina. Želimo da Hrvatski dom bude ovako pun na svim našim programima«, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Tomica Vuković.

»Ovo Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru koje ima takav kontinuitet svjedoči da to nije obična zabava. Program u Somboru, osim zabavnog karaktera, ima i jedan trend nacionalnog okupljanja. Stoga čestitam Somborcima na ovom iskoraku, na dizajnu, dočeku; doista se vidi da je život ponovo udahnut s novim žarom. Čestitam svima onima koji su uspjeli okupiti ovaj broj ljudi, koji pokazuju želju za zajedništvom svih onih koji misle slično«, kazala je ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov na početku svog obraćanja čestitao je novoj upravi Nazora što je nastavila tradiciju preljskog okupljanja. »Pozivam vas da i dalje čuvate ime koje mi kao zajednica s ponosom nosimo, a to je naše hrvatsko ime, bez obzira smatramo li se Bunjevcima ili Šokcima. Bez obzira koliko to povlačilo sa sobom rizike moramo vrlo jasno reći vrijeme straha je iza nas, vrijeme integriranja u srbijansko društvo je pred nama. Inzistirat ćemo da budemo ne samo u Vladi Srbije već na svim razinama. I u Somboru, jer ne može se u lokalnim samoupravama u kojima živi značajan broj Hrvata o nama odlučivati bez nas«, kazao je Žigmanov.

 

Novi broj Miroljuba

Više od 20 godina za prelo se tiska novi broj Miroljuba, lista koji u nakladi Nazora izlazi u kontinuitetu od 1998. godine. Na dvadeset stranica Miroljub donosi kronologiju značajnih događanja u Nazoru. U novom broju tekst je o godišnjem koncertu, kojim je početkom prosinca obilježena 87. obljetnica Društva, o 14. Međunarodnoj smotri amaterskih dramskih društava, Božićnom koncertu i izložbi božićnjaka, nastavi na hrvatskom, posjetu Hrvatskog boksačkog saveza našem Domu, šahovskom turniru…

U zabavnom dijelu programa nastupali su tamburaški sastavi Fijaker iz Osijeka i Rujna zora iz Subotice. Organizatori su se potrudili da osiguraju bogate tombole, pa su oni najsretniji doma otišli s nagradnim ljetovanjem na Braču, velikim televizorom... Nova uprava Nazora već ima i prve goste za prelo 2025. godine, jer su kao specijalnu nagradu dodijelili dva puta po dvije ulaznice za narednu godinu.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika