Aktualno Aktualno

Studiranje u Hrvatskoj: podrška za novi korak života

Iako je tek veljača pri kraju, sadašnji maturanti, a budući studenti su već krenuli u brojne pripreme i prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi tijekom ljeta uspjeli upisati željeni fakultet, a od jeseni dobiti »status« brucoša.

Potrebne informacije o upisima na studij maturanti koji planiraju studirati u Hrvatskoj su već dobili na zajedničkom sastanku koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće. Također, od listopada su počele i pripreme za polaganje državne mature za hrvatski jezik, koje također organizira HNV, a po riječima predsjednice Odbora za obrazovanje Nataše Stipančević u prosjeku na studijske programe u Hrvatsku godišnje se upiše između 15 i 20 studenata.

Državna matura ili upisne kvote?

Studij u Hrvatskoj maturanti mogu upisati na dva načina: preko posebne upisne kvote za Hrvate izvan Hrvatske i polaganjem ispita državne mature. Na državnu maturu mogu izaći samo oni koji imaju hrvatsko državljanstvo, odnosno domovnicu, dok preko upisnih kvota mogu i oni koji nemaju državljanstvo, ali moraju imati potvrdu o pripadnosti hrvatskom narodu.

»Prijava za studiranje u Hrvatskoj zahtijeva dodatne aktivnosti i dokumentaciju, stoga je tu Hrvatsko nacionalno vijeće kako bi budućim studentima olakšali ovaj postupak i usmjerili ih kada i što moraju napraviti. I to za nas traje tijekom cijele godine. Kada se jedna generacija smjesti u domove i počne akademska godina, mi počnemo raditi pripreme s novom generacijom«, kaže Stipančević i pojašnjava kako je za polaganje državne mature: »Na samom početku godine potrebno je registrirati se u sustav preko web stranice postani-student.hr, gdje su naznačene i ostale informacije oko upisa i rokova. Nakon registracije, koja je u tijeku i traje do kraja veljače, prijavljuju se ispiti državne mature na kojoj postoje obvezni i izborni ispiti, te A i B razina. Također, u veljači se biraju studijski programi i dostavlja se potrebna dokumentacija, odnosno svjedodžbe o dosadašnjim završenim razredima. Do početka svibnja je rok za naknadne prijave i promjene ispita iz opravdanih razloga te eventualna odjava ispita. Što se tiče polaganja ispita državne mature, koji su u lipnju, maturanti koji se jave HNV-u imaju osiguran smještaj i prehranu za vrijeme polaganja ispita u Osijeku, zahvaljujući suradnji s Upravnim odjelom za obrazovanje Osječko-baranjske županije«.

Ono što je Stipančević također napomenula jeste da svi maturanti koji su svoje srednje školovanje završili izvan Hrvatske moraju proći postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije kako bi mogli upisati visoko učilište u Hrvatskoj, dok oni koji nisu pohađali nastavu na hrvatskom jeziku dodatno trebaju svjedodžbe prevesti na hrvatski jezik.

 

Pomoć oko dokumentacije

Već godinama unazad Odbor HNV-a za obrazovanje šalje visokim učilištima zamolbu za upisne kvote, u zavisnosti od interesiranja, a koje će biti odobrene bit će poznato u svibnju.

»Važno je napomenuti da ne trebaju svi kandidati pristupati Državnoj maturi, ako postoje upisne kvote za te fakultete. Godinama unazad surađujemo s pojedinim sveučilištima koji su otvoreni i praktično kod njih su upisne kvote sigurne. No, za razliku od prethodnih godina, od ove akademske godine za upis studijskih programa preko posebnih upisnih kvota kandidati se moraju registrirati i prijaviti u sustav za upise na visokoškolske ustanove u Hrvatskoj, a koji je dostupan na www.postani-student.hr/Ucenici/Prijava.aspx. Nakon registracije za kandidate koji su završili srednje obrazovanje izvan Hrvatske odabiru se visokoškolske ustanove i studijski programi po prioritetnom redoslijedu. Prijave u sustav, za ljetni upisni rok (prvi rok) moguće su do 1. srpnja, osim ako visoko učilište nije odredilo drugi rok za prijavu«, pojašnjava Stipančević.

Uz samu prijavu na željeni fakultet, kako je sugovornica naglasila, kandidati osim zahtjeva za priznavanje inozemne srednjoškolske kvalifikacije trebaju predati i zahtjev za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu koju izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

»Popis potrebne dokumentacije za Potvrdu može se pronaći na sajtu Središnjeg državnog ureda, a za uvid u dokumentaciju i pomoć oko slanja potrebno je javiti se HNV-u. Ove potvrde se šalju odmah nakon objave konačne tablice s kvotama koja je početkom svibnja. Smatram bitnim spomenuti da su prošle godine svi studenti upisali prvu želju i da su bile odobrene sve tražene kvote. Slanje dopisa svim sveučilištima, fakultetima, za koje postoji zainteresiranost, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske jedan je od razloga pozitivnog ishoda«, ističe Stipančević i dodaje kako osobno stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice koje brinu buduće studente.

Domovi, stipendije...

Kada su u pitanju studentski domovi i stipendije, sugovornica ističe da se svi studenti prijavljuju redovito na natječaj za studentske domove. Ukoliko iz nekih razloga netko ne dobije dom, potrebno je javiti se HNV-u, odnosno Odjelu za obrazovanje, te će tada biti upućena zamolba na temelju koje svi studenti do kraja budu smješteni. Kada je riječ o stipendijama, studenti izvan Hrvatske uglavnom apliciraju na državnu stipendiju ili stipendiju Središnjeg državnog ureda.

Bitno je naglasiti da Hrvatsko nacionalno vijeće pruža podršku i pomoć i studentima koji su odabrali studirati u Srbiji, te je od prije nekoliko godina u suradnji s HPD-om Bela Gabrić uvedena i jednokratna pomoć. Kako je Stipančević istaknula, veliko postignuće za studente koji studiraju u Srbiji, a pripadnici su hrvatske zajednice postignuto je zahvaljujući inicijativi HNV-a i DSHV-a, ustrajnoj suradnji s Vladom Hrvatske i Ministarstvom znanosti i obrazovanja Hrvatske, te Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske koje je otvorilo mogućnost stipendiranja 150 studenata za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 150 eura.

Također, Stipančević je napomenula kako ovome nije kraj, te da će se zahvaljujući pojedinim županijama pružiti mogućnost za još ovakvih poticaja.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika