Aktualno Aktualno

Nastavak potpore kapitalnim projektima Hrvata u Srbiji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak, 15. veljače, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić. Premijeru je ovom prigodom predan elaborat za novi kapitalni projekt za hrvatsku zajednicu u Srbiji pod nazivom »Sagradi mlin gdje je voda«.

»Nakon završetka Hrvatske kuće u Subotici nastavljamo s podrškom projektima koji su važni za Hrvate u Srbiji, uz inzistiranje na punoj provedbi međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina«, objavio je premijer Plenković nakon sastanka na platformi X.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća posjetilo je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske gdje ih je primio državni tajnik Zvonko Milas sa suradnicima. Kako je objavio Središnji državni ured, na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj uspješnoj suradnji na brojnim realiziranim projektima kao i o novim inicijativama i aktivnostima koji za cilj imaju osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu u ostvarivanju manjinskih prava, jačanju udruga, ustanova i organizacija i koji zadovoljavaju i unaprjeđuju opće javne potrebe hrvatske manjinske zajednice.

Ugovor u Krapini

Istoga dana, 15. veljače, župan Željko Kolar i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić potpisali su Ugovor o financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije HNV-u.

Ugovor je potpisan nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, čiji je inicijator bio upravo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ovim sporazumom je predviđeno uspostavljanje suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice u Srbiji, među ostalim i kroz stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima u iznosu od 15.000 eura po svakoj županiji.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila je na ovoj i svoj dosadašnjoj pomoći Krapinsko-zagorske županije, a posebno županu Kolaru na pokretanju inicijative koja znači ogroman iskorak za Hrvate u Srbiji.

»Hrvatsko nacionalno vijeće sa svih razina Srbije, od državne, lokalne i Autonomne Pokrajine Vojvodine, dobiva godišnje 180 tisuća eura proračuna. Ovim potpisivanjem sporazuma, HNV, odnosno krovna institucija, će od hrvatskih županija dobiti još dva ovakva proračuna«, rekla je Vojnić te dodala kako će time dobiti na vremenu i ljudskim resursima te se baviti razvojnim programima.

»Veliko zadovoljstvo mi je što ponovno potpisujemo ugovor, jer smatramo kako naši Hrvati u Srbiji trebaju imati puno veću pomoć i podršku matične države. Imao sam se prilike uvjeriti u Subotici kakav je angažman naših ljudi te koliko se sjajnih projekata provodi s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta«, poručio je Kolar dodavši kako je dogovorena i pomoć studentima i učenicima kako bi se školovali i ostali na tim prostorima živjeti.

Izvršni odbor HZŽ-a je odluku o uspostavi suradnje s HNV-om donio 20. rujna 2023. na sjednici u Krapini.

Župan Kolar se nakon potpisivanja ugovora osvrnuo i na pitanje europske integracije, istaknuvši kako je želja svih vidjeti Srbiju i susjedne zemlje u EU jer bez njih zajednica nije kompletna.

»Kao što je Hrvatska prošla proceduru koja znači da se po europskim načelima mora odnositi prema svojim manjinama, tako to treba učiniti i Srbija. Mi očekujemo jednako kako srpska nacionalna manjina ima zagarantirana mjesta u Saboru, da ih i hrvatska nacionalna manjina ima u Skupštini. To nije pretjeran zahtjev i nadam se kako će demokracija u Srbiji doći na tu razinu«, zaključio je Kolar.

Sajam u Virovitici

Izaslanstvo HNV-a je sutradan, 16. veljače, posjetilo Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. na poziv župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića. Viroexpo 2024. svečano je otvorio premijer Andrej Plenković. Sajam godinama organiziraju Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, dok je tehnički organizator Viroexpo d.o.o.

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Osječko-baranjska županija, a pokroviteljstvo potpisuju Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

H. R. / Foto: Vlada RH; Krapinsko-zagorska županija

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika