Aktualno Aktualno

I izborni status manjina u Rezoluciji Europskog parlamenta

Rezolucija Europskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora, koja je usvojena danas, nije isključila ni pominjanje paricipacije manjina u izbornim procesima. U tekstu Rezolucije (točka 11) navodi se: »Europski parlament potiče Republiku Srbiju da se pozabavi zabrinutošću glede sudjelovanja nacionalnih manjina u izbornom procesu, osiguravajući dosljednu primjenu kriterija za status manjine i rješavajući ranjivosti na pritiske i kupnju glasova«.

Podsjetimo, u Europskom parlamentu 17. siječnja održana je plenarna rasprava o situaciji u Republici Srbiji nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koji su u našoj zemlji održani prije mjesec dana. Nakon rasprave, u kojoj je sudjelovalo najviše članova klubova zastupnika Europske pučke stranke te Progresivnog saveza socijalista i demokrata, najavljeno je da će Europski parlament 8. veljače usvojiti rezoluciju na ovu temu.

Rezolucija ima 29 točaka. U dokumentu se, među ostalim, traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tijekom izbora održanih prošlog prosinca u Srbiji, kao i suspenzija europskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača.

Rezolucijom se žali zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje o umješanosti zvaničnika u izborne manipulacije i zloupotrebe, što, prema usuglašenom tekstu rezolucije, održava nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse.

Za rezoluciju Europskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora glasovalo je 461 poslanika; protiv ih je bilo 53 i 43 uzdržanih.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika