Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Eksploatacija pijeska iz Tavankuta i dalje traje, najavljeni ribnjak »na čekanju«

Radi potrebe izgradnje pruge Subotica – Novi Sad u ljeto 2022. započela je eksploatacija pijeska u do sada ne viđenim razmjerima iz Tavankuta. Vlasnici parcele nisu iz Tavankuta, a zemljište u Čikerijanskoj šumi veličine 25 ha u komadu registrirano kao poljoprivredno zemljište – voćnjak i vinograd 4. klase kupili su prije nekoliko godina od mještana.

Kada smo prije godinu dana kontaktirali vlasnike zbog zabrinutosti mještana za izgled svoje okolice nakon što se radovi završe, jedan od vlasnika najavio nam je kako će mjesto iskopa nakon završenih radova staviti u funkciju ribnjaka i kupališta. Isto to tvrde i sada, ali bez preciznog datuma kada će se planovi i obistiniti.

U međuvremenu, pijesak se gotovo svakodnevno eksploatira, nekada i stotinama kamiona na dan odnosi do pruge.

Ribnjak bez vodotoka?

Član Savjeta Mjesne zajednice Tavankuta Tomica Vojnić Mijatov kaže kako mještani negoduju zbog devastacije krajolika sela i jer im već godinu i pol dana teški šleperi s pijeskom uništavaju cestovnu infrastrukturu. U priču o turističkom kompleksu i ribnjaku, kaže, ne vjeruju jer su se takvih priča već naslušali.

»Prije desetak godina je isto ovako netko iskopavao i prodavao pijesak za izgradnju obilaznice oko Subotice i govorio nam kako će na tom mjestu kasnije napraviti ribnjak. Od te priče nama je u sred šume ostala samo rupa obrasla šipražjem. Sjećam se kada je pokrajinski inspektor došao na to mjesto iskopa i čuo da vlasnik planira izgradnju ribnjaka, samo se nasmijao i rekao: 'Ribnjak u sred šume? Bez vodotoka? To nije moguće.' Isti takvi uvjeti su i na ovom novom iskopu, samo što je on nažalost puno veći i širi se i dalje«, kaže Vojnić Mijatov.

Da će ovoga puta Tavankut zaista dobiti ribnjak i turističku destinaciju uvjerava nas jedan od vlasnika iskopa pijeska Subotičanin Zlatko Lazarević.

Kaže kako će na mjestu iskopa napraviti turistički kompleks s velikim ribnjakom čim se završi iskop pijeska jer tek tada može podnijeti zahtjev za promjenu PDR-a na turističko mjesto.

Kada će iskop biti gotov, Lazarević kaže kako ne zna i da će kopati dokle god bude bilo potražnje za pijeskom. Također ne zna niti veličinu najavljenog ribnjaka, jer i to ovisi, kako kaže, od toga koliko pijeska uspije iskopati.

Na pitanje može li se očekivati da će radovi na ribnjaku početi krajem godine, za kada je i najavljen završetak izgradnje pruge, Lazarević kaže da ništa ne obećava.

»Hoće li to biti za godinu, dvije ili tri; ne znam ali će biti. Sve ovisi koliko budemo financijski stabilni, koliko budemo imali zdravlja, pomogne nam država, europski projekti... Ovo nije mala stvar. Znam samo da će sve biti kako treba, sa svim dozvolama ćemo raditi kao i do sada, jer mi i za sav ovaj iskop imamo sve potrebne dozvole. Ne može ovo brzo, imamo puno posla. Tu ima godinu dana posla da se ovo izbaci van, poravnaju kosine, da ogradimo, ozvaničimo... Bit će naša velika ulaganja u ovo, ali ćemo aplicirati i na kredite iz Europske unije«, kaže Lazarević.

Lazarević najavljuje kako ove godine planira napraviti konture ribnjaka:

»Pozabavit ću se ove godine da sredimo dno, poravnamo ga, a na krajevima napravimo blage kosine da se može lijepo ulaziti u vodu i da bude plitko. Kada se to završi onda ćemo rješavati ogradu. Kada sve ozvaničimo onda ćemo dobro poribiti i napraviti lijepo kupalište s ležaljkama, suncobranima...«

Dodaje on i da stoji iza svega što je do sada rekao, kako će to biti turistički kompleks kakav za sada ne postoji u Subotici.

Uništena cestovna infrastruktura

Velika frekvencija teretnog prometa značajno je utjecala na oštećenje cesta kojima se pijesak prevozi. Najviše je stradala cesta Josipa Klarskog koja vodi do iskopa.

Iako je uz cestu smješteno preko 50 kućanstava, ona još uvijek nije asfaltirana. Prije tri godine nasuta je grebanim asfaltom u kojemu, kako tvrde mještani, ima i primjesa cementa koji se po suhom vremenu diže u zrak, a po mokrom lijepi na aute i oštećuje ih. Uz postojeću muku s cestom, situaciju su dodatno pogoršali kamioni s iskopa, kojih kako kažu – nekada na dan bude i preko stotinu!

Antun Tumbas zbog posla ovu ulicu koristi svakodnevno. Kaže, u toliko je lošem stanju da uskoro niti kamioni neće moći prolaziti, a biciklisti koji su je koristili godinama sada kažu da više ne mogu zbog velikih rupa.

»Ovuda prođe veliki broj šlepera pod velikim teretom svaki dan. Jesenas sam baš brojao, prolazilo ih je preko stotinu svaki dan! Cesta je i ovako loše urađena, a možete misliti koliko prašinu dignu ti kamioni. Ljudi iz susjedstva kažu da prozore ne smiju otvoriti, a ta cementna prašina lijepi se i na sve voće i povrće iz vrta«, kaže Tumbas.

Od brojnih kamiona oštećena je i 26. Nova, cesta koja spaja Donji Tavankut sa Somborskom cestom. Pored rupa na cesti, teretna vozila oštetila su i produbila i bankine čime je sigurnost sudionika u prometu dovedena u pitanje. Na loše stanje kolnika reagirala je prošle godine i Mjesna zajednica koja je poslala nadležnima prijedlog da se desna strana ceste proširi za 1 metar kako bi se osigurali uvjeti za sigurno mimoilaženje.

Iz Javnog poduzeća za gospodarenje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje iz Subotice kažu kako rekonstrukcija oštećenih ulica 26. Nova i Josipa Klarskog nije u njihovoj nadležnosti. Podsjećaju kako je obveza izvođača radova pruge Beograd – Subotica da sve prometne površine koje su korištene u ove svrhe vrate u prvobitno stanje nakon završetka radova.

Iz javnog poduzeća kažu kako su za tekuću godinu planirani radovi u jednoj ulici u Donjem Tavankutu –izgradnja kolovoza u ulici Matka Vukovića.

J. D. B.
 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika