Kolumne Kolumne

Što nas to čeka?

Ipak će brže nego što se mislilo (i bilo najavljeno). To brže odnosi se na konstitutivnu sjednicu Narodne skupštine Srbije, koja ipak neće čekati Sretenje, već će biti održana desetak radna ranije, 6. veljače. Na istoj toj sjednici srbijanska skupština dobit će i svog predsjednika, dopredsjednike, tajnika, te članove radnih tijela i parlamentarnih delagacija u međunarodnim institucijama. Potvrđen je i datum kontitutivne sjednice Skupštine grada Beograda – 19. veljače.

Ovo ekspresno zakazivanje konstitutivne sjednice najvišeg zakonodavnog tijela dogodit će se (gle slučajnosti) dva dana prije sjednice Europskog parlamenta na kojoj će se eurozastupnici izjašnjavati o izborima u Srbiji. Poruka je: neće nama tamo neki eurozastupnici unositi nemir i kvariti sliku o »izborima koji su čisti kao suza«. I bilo što da kažu, zaključe, usvoje nekakvu rezoluciju ionako je sve gotovo, zastupnici su već zauzeli svoja radna mjesta. I cirkus s 250 artista može početi.

I dok se nagađalo, najavljivalo kada će skupštinsko zasjedanje, hoće li prozapadna oporba prihvatiti mandate ili će zbog krađe izbora odbiti ući u Dom Narodne skupštine stidljivo se pojavila vijest da je Srbija (i dalje) nastavila pad na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru. Globalna mreža Transparency International objavila je da je Srbija na listi pala za tri mjesta, i sada je na 104. mjestu od 180 rangiranih zemalja. Indeks Srbije je za sedam poena manji od svjetskog prosjeka, i čak 28 poena lošiji od prosjeka Europske unije.

S takvim predznakom Srbija skače u budućnost (Srbija 2027. – »Skok u budućnost«). A u toj budućnosti tvornice, ceste, brze pruge, mostovi, škole, veće plaće, veće mirovine... Morat će netko sve to platiti, a netko i graditi. Oni najbolji, najpouzdaniji, najkvalitetniji, s najboljim referencama? Ili oni »naši«, pa ma kakvi bili. Vidjet ćemo u nekom narednom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika