Aktualno Aktualno

Ministar Erlić u Subotici: 1,5 milijuna eura za prekograničnu suradnju

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić sa suradnicima danas je u posjetu hrvatskoj zajednici u Srbiji, gdje se sastao s predstavnicima hrvatskih manjinskih institucija i organizacija u Srbiji.

U Hrvatskom domu – Matici, sjedištu hrvatskih manjinskih institucija u Srbiji, održan je sastanak na kojem se razgovaralo o programu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije u vrijednosti od 1,5 milijuna eura a koji ima za cilj gospodarsku, demografsku, socijalnu i društvenu revitalizaciju prekograničnog prostora s naglaskom na Hrvate u Srbiji. Ovaj program se, rekao je Erlić, jako dobro provodi i iz godine u godinu se uključuje sve više organizacija. Do sada je pedesetak udruga i organizacija koristilo ova sredstva te je izrazio uvjerenje da će se ovim sredstvima poboljšati prekogranična suradnja i jačati kapaciteti Hrvata u Srbiji u različitim područjima. Natječaj će, prema riječima ministra Erlića, biti raspisan vrlo brzo, za desetak dana.

Ministar Erlić je rekao kako su razgovarali i o europskim projektima kao što je INTERREG prekogranični projekt koji se rade po europskim metodologijama. Ovaj prekogranični program vrijedan 38 milijuna eura trenutno je otvoren i u tijeku je evaluacija projekata.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić zahvalila se ministru Erliću i rekla kako ovo Ministarstvo već nekoliko godina sustavno i snažno pomaže Hrvate u Srbiji kako bi udruge, organizacije, Crkva i pojedinci osjetili podršku Hrvatske. U prošlom razdoblju, rekla je, puno je udruga ostvarilo velike rezultate a ove godine sredstva će se povećati jer su svi sudionici programa transparentno opravdali sredstva i realizirali projekte.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov rekao je kako utrostručena sredstva ove godine »pokazuju da smo mi zajednica koja ima potrebe i koja može kvalitetno apsorbirati sredstva koja imamo na raspolaganju«.

»Drugim riječima, da smo zajednica sposobnih, kvalitetnih ljudi i kompetentnih institucija«, naveo je Žigmanov.

Osim ministra Erlića u izaslanstvu iz Vlade Hrvatske bili su ravnateljica Uprave za teritorijalnu suradnju unutar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri i glasnogovornica Ministarstva Nataša Pavić. Sastanku su prisustvovali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, dopredsjednik HNV-a za Sombor Željko Šeremešić, predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, članica IO HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja i glavna urednica tjednika »Hrvatska riječ« Zlata Vasiljević. Ministar Erlić ovom je prigodom obišao prostorije HNV-a, NIU »Hrvatska riječ« i ZKVH-a.

Sastanku u Matici prethodio je sastanak izaslanstva Ministarstva s čelništvom DSHV-a u prostorijama ove stranke u Subotici.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika